Sfaturi Practice

Vreau să cumpăr un cal! – Cum fac alegerea potrivită (II)

Calul potrivit pentru tine
Înainte de orice, este ideal să ai în vedere ca rasa, vârsta şi temperamentul calului să se potrivească cu experienţa şi aptitudinile tale. Fii cinstit cu tine însuţi şi apreciază-ţi la justa valoare experienţa în călărie, ca şi capacitatea de a creşte şi de a îngriji şi antrena un cal. Specialiştii susţin că ideal este să te gândeşti în prealabil pentru ce vei folosi calul- competiţii, călărie de agrement, animal de companie. Nu strică să cauţi şi să ceri sfatul unei persoane cu experienţă în acest sens. O altă problemă este dacă vrei un cal de rasă sau unul comun. Anumite rase
de cai sunt recunoscute pentru temperamentul lor mai nervos cum ar fi caii arabi sau cei pur sânge, iar alţi sunt mai liniştiţi şi mai calmi precum caii din rasa Fjord. Pe de altă parte, şi caii care nu sunt de rasă pură pot fi cai viguroşi, cu calităţi demne de luat în seamă.

Criterii principale
Dacă este vorba de primul tău cal, este preferabil ca acesta să aibă cel puţin opt ani. Un cal prea tânăr nu are experienţă şi te va descuraja dacă eşti începător în călărie! Totuşi, călăreţii cu experienţă preferă deseori cai tineri, plini de energie. Dar, atenţie, dacă achiziţionezi un mânz, va trebui să îi rezervi timp pentru dresaj. Pe de altă parte, e bine să fii conştient că, un cal de 18-20 de ani poate trăi încă cel puţin cinci ani alături de tine. Cea mai bună opţiune este cea de care te poţi bucura acum. De-a lungul timpului, priorităţile tale se pot schimba iar calul poate avea de suferit din această cauză.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Reguli de îngrijire
Odată ce ai adus calul acasă, trebuie să ai în vedere o serie de aspecte privind întreţinerea sa. Dacă îl vei ţine în boxă, este indispensabil să aibă furaj la dispoziţie, iar în cazul unor probleme medicale (alergie, colici, sarcină) să poată fi plasat pe un alt tip de litieră, din lemn sau din in. Furajul rămâne indispensabil pentru tranzitul intestinal şi va trebui distribuit înmuiat pentru a nu conţine praf, direct pe jos sau într-un hrănitor special. Dacă pe păşune sunt mai mulţi cai, este foarte delicat să îi hrăneşti împreună, în libertate, fiindcă pot surveni accidente în urma confruntărilor ce ar putea urma. Dacă nu sunt decât doi cai, iar aceştia se înţeleg bine, raţiile pot fi distribuite în hrănitoare individuale. O întreţinere regulată va asigura o igienă corectă. Apa trebuie să fie curată şi la discreţie. Un cal poate consuma până la 100 de litri vara sau când este vânt. Iarna, gerul este o reală problemă indiferent dacă îl creşti în boxă sau pe păşune. În primul rând, ia măsurile necesare şi pune adăpătoarea la adăpost de vânt. De asemenea, dacă grajdul nu este din beton, este bine să foloseşti paleţi din lemn pentru a izola furajele de sol. Un alt aspect sunt rozătoarele, de aceea este indicat să izolezi hrana sub formă de granule în recipiente, ferind-o, în acest fel şi de umezeală.

De asemenea, în funcţie de tipul de cal şi de intensitatea activităţilor sale, vom alege să-l potcovim sau nu. Dacă îl potcovim, potcoavele trebuie reînnoite la fiecare 6-8 săptămâni. Totodată, va trebui să te gândeşti şi la un medic veterinar care să fie specializat în domeniul
ecvin. Aşa că, înainte de a acţiona impulsiv, este mai bine să treci prin toate etapele unei căutări serioase ca să fii sigur că găseşti companionul perfect pentru tine.

Caii tineri sunt greu de stăpânit pentru că nu au fost dresaţi şi nu au experienţă. Reacţiile acestora nu sunt la fel de previzibile ca în cazul cailor bătrani. Mânjii au nevoie de călăreţi care să îi poată trata cu fermitate pentru a preîntâmpina problemele de comportament. Pe de altă parte, caii bătrâni pot avea probleme fizice şi vor avea nevoie de o îngrijire specială. Iar dacă ai în vedere o îngrijire corespunzătoare şi calul este sănătos, te poţi orienta, fără probleme, la un cal matur.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și