Sfaturi Practice

Vreau să cumpăr un cal! – Cum fac alegerea potrivită (I)

A avea un cal este un vis al multor călăreţi, dar acest lucru implică o enormă responsabilitate, cu consecinţe care se întind pe mai mulţi ani. Te-ai hotărât să-ţi cumperi un cal, dar nu ştii cum şi de unde să începi. De aceea, ne-am propus să te ajutăm să faci acest pas, în mod corect.

Chiar dacă ai o experienţă bogată în călărie, cumpărarea unui cal nu este o misiune atât de simplă precum pare. În momentul în care te-ai decis să-ţi cumperi un cal trebuie să fii conştient de responsabilităţile pe care le implică deţinerea unei cabaline. Caii au nevoie de îngrijire şapte zile din şapte. De aceea, va trebui să stabileşti de la bun început nu numai bugetul pe care vrei să îl aloci pentru achiziţionarea calului, dar şi timpul pe care eşti dispus să îl acorzi noului tău companion.

Fă-ţi bine temele!
Înainte de a începe căutarea propriu-zisă, informează-te despre legislaţia în domeniul deţinerii unui cal – în acest sens, poţi contacta Autoritatea Hipică Română, acolo unde vei găsi inclusiv adresele hergheliilor de stat din România – dar şi care sunt calificările pe care ar trebui să le posezi ca şi proprietar de cai şi călăreţ.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovitfraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

Unde cauți
Prima sursă de căutare o reprezintă hergheliile sau crescătorii particulari care ar trebui să aibă cai cu vârste şi temperamente diferite de unde să poţi alege. În plus, crescătorii îşi cunosc foarte bine caii şi se pricep să-ţi recomande calul care ţi s-ar potrivi. Târgurile de cai sunt şi ele o variantă, deşi ar fi ideal, în cazul în care alegi această soluţie, să poţi obţine informaţii despre calul pe care îl vizezi direct de la veterinarul care îl îngrijeşte sau să ai posibilitatea să îl călăreşti înainte. Anunţurile din revistele de specialitate sau de pe internet sunt, de asemenea, un prim pas pentru a lua legătura direct cu proprietarul calului care te interesează.

Solicită informaţii medicale
cât mai detaliate despre calul pe care
vrei să-l cumperi

Informaţii preliminare
După îndelungi căutări, ai găsit, în sfârşit, un crescător autorizat şi ai discutat despre pedigree şi despre toate formalităţile aferente. Ajuns în acest punct, este obligatoriu să ceri să vezi actele în momentul în care ajungeţi să discutaţi faţă în faţă. De asemenea, nu ezita să pui cât mai multe întrebări vânzătorului. Răspunsurile acestuia te vor ajuta să faci cea mai bună alegere. Pune cât mai multe întrebări relevante, legate de vârsta calului, problemele de sănătate, pentru ce a fost folosit animalul, de ce obiecte sau animale se sperie şi de la ce vârstă a început dresajul. Priveşte proprietarul cum îşi tratează calul. Cere să ţi se arate cum reacţionează calul atunci când este periat sau când copitele îi sunt curăţate. Odată ce eşti satisfăcut de modul în care animalul reacţionează la atingere, cere stăpânului să meargă călare câţiva paşi.

De asemenea, este vital să obţii informaţii medicale cât mai detaliate despre calul respectiv, sau să-l supui unei preverificări din punct de vedere medical. În acest sens, veterinarul va verifica obligatoriu vederea calului, dantura, temperatura, pulsul, auzul, funcţia respiratorie etc. Odată ce te-ai decis să cumperi calul şi ai bătut palma în ceea ce priveşte preţul, asigură-te că ai inclus totul într-un contract scris. Anumiţi vânzători prevăd chiar o perioadă de probă de maximum o săptămână, în care poţi schimba calul sau poţi renegocia preţul. De abia după ce stăpânul s-a conformat cererilor tale cere o a doua părere. Esenţial este să nu te grăbeşti şi să fii atent atât la reacţiile calului cât şi la modul în care te simţi tu în preajma animalului.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capreaccesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și