Curiozitati

Un sport nobil și elegant (V)

Componenții echipei
Sintetic, vom analiza, în aceste rânduri, componentele echipei.
Astfel, caii, primii protagoniști ai ”formației” este necesar să fie puternici și rezistenți, cu mersuri elegante, docili, foarte bine echilibrați psihic și, foarte important, să aibă un temperament asemănător în cazul perechilor sau atelajelor de patru cai. Dintre rasele care au confirmat și sunt preferate pentru acest sport amintim Lipițanul, caii de sport (Gelderlander) și metiși ai acestor rase.

Trăsurile reprezintă cea de-a doua componentă a echipei.
Trăsurile utilizate în concurs sunt diferite în funcție de probă. La proba de dresaj și proba de obstacole, sunt folosite trăsuri stil, cu aspect și formă diferite, trăsura Vagonet, Phaeton, Spider, Cziraki, Gavaller.

Trăsura din proba de maraton, de exemplu, este o trăsură specială, integral metalică, cu o greutate minimă de 350 kg, la proba de doi cai și 450 kg, la atelajele de patru cai, cu ecartamentul de 1.25 m.

De asemenea, alte elemente importante al acestui tot unitar care înseamnă atelajele sunt harnașamentele, hamurile, căpestrele, zăbalele, care trebuie să fie în armonie cu stilul trăsurii, cele mai utilizate fiind harnașarea englezească și cea ungurească elegantă. Nu în ultimul rând, stilul echipamentului driverului și al secundului întregesc aspectul de tot unitar al echipei.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și