Curiozitati

Un sport nobil și elegant (III)

În anumite concursuri, prezentarea poate constitui o probă separată. Aici juriul punctează, tot pe principiul punctelor de penalizare, după cinci criterii:

  1. conducător și secund (secunzii, doi la număr în cazul atelajelor cu patru cai) – se ține cont de costumație, stil (pălăria, mănușa, cravata, biciul și pătura de corp sunt elemente obligatorii), calitatea și armonia costumului;
  2. caii – condiția fizică, curățenia, coama, coada, potcoavele și armonia perechilor;
  3. harnașamentele – stilul, starea, materialul din care sunt confecționate, ornamentele, și curățenia;
  4. trăsura – stilul, execuția, starea, curățenia, (farurile, stopurile – obligatorii);
  5. impresia generală – la această probă, în afară de secund sau secunzi, se admite pe trăsură prezența unui călător.

Caii potriviți pentru atelaje
În general, orice cal poate fi înhămat la un atelaj, dar anumite rase au predispoziție pentru acest tip de disciplină. Trăpașul este un cal potrivit pentru atelaje, la fel ca și caii din rasa fjord sau lipițanii.

Indicați pentru tracțiune sunt și caii germani (Hanovrian, Holstein, Oldenburg), olandezi (Gulder), polonezi dar și frizieni. Și rasele iberice, andaluziene sau lusitaniene pot fi folosite cu succes în această disciplină, însă cel mai dificil de utilizat la tracțiune sunt caii anglo-arabi, din cauza temperamentului lor coleric aceștia fiind prin excelență cai de sport.

Cum alegem calul ideal
Din start, specialiștii susțin că ar trebui excluși armăsarii și iepele. În ceea ce privește criteriile de selecție a unui cal, trebuie avute în vedere exemplarele cu spate scurt și cu forță în membrele anterioare, cu articulații și genunchi solizi, cu pieptul lat, cu dantură excelentă și cu o mișcare liniară în timpul mersului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și