Curiozitati

Un sport nobil și elegant (II)

Pentru a determina calul să tragă, asigură-te, mai întâi că dispui de suficient spațiu pentru a încerca toate exercițiile. Prima etapă constă în a obișnui calul să tragă. Pentru acest lucru, fă rost de o trenă din cauciuc. Aceasta va da calului, în egală măsură senzația de efort dar și cea de greutate în spatele lui. Este obligatoriu ca trena să facă zgomot pentru a obișnui calul cu inevitabilele sunete care însoțesc o călătorie cu atelajul. În plus, dacă se întâmplă vreun incident încă de la începutul dresajului, iar cauciucul atinge calul, acesta nu va păți absolut nimic întrucât cauciucul nu îl va răni.

Totodată, cauciucul este economic și îl putem găsi peste tot. Odată ce tractarea cauciucului a fost însușită, vom învăța calul să meargă la stânga sau la dreapta cu ajutorul comenzilor vocale. Această metodă va ajuta la limitarea efectelor pe care hățurile le-ar putea avea asupra gurii animalului.

În atelaj, ordinele verbale sunt asociate unui act. Când tragi de hățuri pentru a opri atelajul trebuie să spui stop în același timp. În același fel, pentru a întoarce la dreapta sau la stânga, vei însoți mișcarea de comanda verbală ”dreapta” sau „stânga”, scopul final fiind acela ca, în timp, vocea să poată înlocui mișcarea hățurilor.

Apoi, vei putea trece la anexarea atelajului. Și aici va trebui să luam în calcul o anexă care va fi legată de capul calului. Dacă prima etapă s-a desfășurat bine, anexarea acesteia nu ar trebui să-ți pună probleme mari. De-a lungul ședințelor, ajutorul va fi suprimat treptat dar va fi întotdeauna indispensabil.

În măsura în care se poate, este nevoie de două persoane pentru a mâna calul. Acest lucru îți va permite să ghidezi calul în timp ce ajutorul merge pe lângă cal pentru a vedea dacă vehiculul avansează sau nu. În atelaje, acest ajutor se numește secund.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și