Curiozitati

Un sport nobil și elegant (I)

Omul a inventat atelajul, adică arta de a trage un vehicul cu un cal dirijat cu ajutorul hățurilor, chiar înainte de a-i veni ideea de a urca în șa. Utilizat timp de milenii, atelajul a fost dat uitării în epoca mecanizării, dar renaște astăzi sub forma unei discipline ecvestre din ce în ce mai populare.

Primele mărturii despre animalele folosite la tracțiune datează de mai bine de 5000 de ani, arta atelajului traversând mileniile, până în epoca în care motorul înlocuiește total animalul, adică în prima jumătate a secolului XX. Atelajul a fost prezent dintotdeauna în viața cotidiană, fie că vorbim de viața la țară sau de mediul urban, de zone agricole sau industriale, de traiul nobil sau de viața oamenilor de rând. Șaretă, caleașcă, diligență, faeton, cupeu, zeci de astfel de nume astăzi uitate au desemnat diferite vehicule, în funcție de formă și utilizare.

Dar arta atelajului nu a dispărut, atrăgând astăzi un număr impresionant de adepți, amatori de de promenade în familie sau participanți la competiții din ce în ce mai numeroase și mai spectuloase.
Atelajul reprezintă o disciplină ecvestră complexă, cu multiple probe în funcție de numărul și tipul cailor utilizați ca și de felul vehiculului.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și