Sanatate

Tusea – cum o tratăm eficient (II)

Diagnostic
Iată ce alte mijloace de diagnostic ar putea utiliza un medic: ascultaţia – se realizează de obicei cu stetoscopul. Dacă aveţi cai într-o zonă unde este difi cil să benefi ciaţi de ajutorul unui medic, cumpăraţi-vă un stetoscop. Costă între 50 şi 1000 de lei (cele scumpe oferă nişte detalii de sunet care nu sunt totuşi necesare în orice situaţie şi oricui). Scopul utilizării stetoscopului este de a stabili calitatea şi particularităţile zgomotului respirator, pe inspiraţie şi pe expiraţie.

Hemoleucograma – se realizează într-un laborator sau un cabinet mai înstărit (costul aparatului este destul de mare). Este o analiză de sânge care ne poate spune dacă avem o infecţie virală sau bacterină, sau nu este vorba despre o infecţie.

Lavajul bronho-alveolar – este o metodă de investigaţie în care medicul introduce un tub până în plămâni şi recoltează o probă de acolo. Această probă se duce apoi la un medic morfopatolog care o examinează la microscop şi observă ce anume se afl ă pe suprafaţa internă a plămânilor. Pot fi bacterii, fungi sau diferite populaţii de celule. Tot din această probă se poate face o antibiogramă, care ne poate spune ce antibiotice sunt utile în combaterea unei eventuale infecţii, astfel încât tratamentul calului să fi e “la ţintă”. Se realizează în laboratoare specializate (nu neapărat veterinare, există în toate oraşele medii şi mari).

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Radiografia pulmonară – la noi în ţară este posibilă doar la mânjii mici şi doar în unele centre universitare. Este o metodă de investigaţie care ne spune ce structură (normală sau anormală) au plămânii (şi alte ţesuturi din cavitatea toracică).

Revenim la faimoasele antibiotice. Antibioticele sunt medicamente care ne sunt un mare aliat în efortul de a ne menţine pe noi şi pe caii noştri sănătoşi. Modul în care le folosim însă în România este complet eronat, iar eforturile autorităţilor competente de a limita abuzul de antibiotice deocamdată nu dă roade. Aşadar, cum ar trebui folosite antibioticele?
• Atunci când există motive reale cum ar fi febră sau o hemoleucogramă modificată;
• Pe o perioadă justă: nu una sau trei zile, ci minim cinci zile, uneori 10 sau mai multe, după cum stabileşte medicul;
• La doza justă: doza şi schema de administrare se stabilesc de către un medic (nu de un tehnician). Administrarea dozelor de antibiotice în doze prea mici face inutilă manevra şi dezvoltă rezistenţa bacteriilor la antibiotice;
• La intervale corecte: fiecare antibiotic are o perioadă în care este activ în organism şi un mod specific de acţiune, care trebuie să se potrivească cu nevoile calului nostru. De exemplu, o administrare la 48 de ore a unui antibiotic pentru un pacient cu o infecţie acută este o greşeala;
• Dacă se poate (şi nu spuneţi că nu se poate înainte de a încerca), faceţi o antibiogramă. Costă între 50 şi 200 ron (în funcţie de laborator şi de antibioticele testate) şi este extrem de utilă.

Alte medicamente ce pot fi de ajutor sunt bronhodilatatoarele. Acestea sunt medicamente care “desfac” căile respiratorii, dar au efect de scurtă durată. Alte medicamente sunt mucoliticele, care ne ajută să eliminăm mucusul în exces de pe traseul aerului. Pot fi şi din plante, sub formă de sirop sau pulbere. În cazul tusei de natură alergică, medicul poate recomanda folosirea corticosteroizior. Atenţie însă, fiindcă acestea slăbesc imunitatea şi nu se folosesc oricum şi oricând.

BINE DE ŞTIUT
Iată un set de întrebări la care ar fi bine să aveţi pregătit un răspuns atunci când chemaţi medicul: de cât timp tuşeşte calul? Ce caracter are tusea (uscată sau umedă, cu expectoraţii)? Are febră? Are muci? Ce vârstă are calul? A fost deparazitat? Când, cu ce? Există şi alţi cai
cu aceleaşi semne în cadrul fermei sau clubului dvs. ? Calul a fost transportat de curând? Este vaccinat anti-gripal, anti-rhinopneumonie? Este schema de vaccinare completă?

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și