“Dom’ doctor, mi-a răcit calul ”, “da’ ce are?,” “tuşeşte, domnule!” Vi se pare cunoscut acest scenariu? Cu siguranţă. De aceea, este important să ştim de ce apare şi cum putem trata eficient tusea, una dintre problemele frecvente care apare odată cu venirea toamnei.
Caii au un sistem respirator asemănător cu al nostru. Aerul este inspirat pe nări, este condus pe o reţea de tuburi (trahee, bronhii, bronhiole) către alveolele pulmonare, unde are loc transferul de oxigen către globulele roşii din sânge şi se preia dioxidul de carbon. Aerul este un amestec de gaze, cu circa 21% oxigen, dar şi cu o încărcătură mare de praf, spori de ciuperci, bacterii şi diferite alte particule mai mult sau mai puţin vizibile. Toate aceste particule constituie un agresor pentru sistemul respirator, care este dotat cu echipamente de apărare.
Apărarea sistemului respirator urmăreşte să neutralizeze efectul potenţial dăunător al acestor particule din aer. În linii mari, acest obiectiv este realizat cu ajutorul unei “pături” de celule cu perişori, care “tapetează” tuburile de pe traseul pe care circulă aerul. Pe suprafaţa acestor celule există un strat subţire de mucus, dar şi o serie de celule implicate în apărare (leucocite). Scopul acestor “apărători” este să ţină afară din organism orice particule din aer, iar dacă acestea au intrat deja în organism, să le elimine. Eliminarea se produce în principal prin tuse şi strănut.
Condiţii diferite
Caii sunt animale care, în mod natural, îşi petrec timpul în aer liber, căutând iarbă pe păşuni. Însă imaginea aceasta nu seamănă deloc cu ceea ce le oferim noi, oamenii, cu atât mai mult aici, în România. La noi există două situaţii. Prima este cea a cailor de sport, ţinuţi într-o boxă şi eventual cu acces de scurtă durată în aer liber sau padoc. A doua situaţie este cea a cailor de căruţă, de la ţărani. Aceştia stau, în mod tradiţional, în grajduri mici, murdare, fără geamuri, cu tavanul foarte jos şi de multe ori împreună cu păsări, vaci, porci şi ce mai are omul prin ogradă.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovit, fraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

nu este o boală de sine stătătoare,
ci parte a unei boli. Bolile care sunt
însoţite de tuse pot fi de mică
însemnătate sau foarte grave,
în funcţie de semnele care se asociază.
Simptome
Tusea este un simptom, un semn. Ea nu este o boală de sine stătătoare, ci poate fi parte a unei boli. Bolile care sunt însoţite de tuse pot fi de mică însemnătate sau foarte grave, în funcţie de semnele care se asociază. Iată câteva dintre ele: febra – uşor de monitorizat de către oricine, este unul dintre cele mai importante semne. Lumea spune de obicei că un cal are febră verificând cu spatele palmei. Este o metodă insuficientă şi care de multe ori dă greş. Caii adulţi au temperatura rectală de 37,5-38oC iar mânjii de până la 38,5oC.
Întotdeauna caii par mai calzi pentru că ei chiar aşa sunt, mai calzi decât noi cu 1oC în medie. Un termometru costă 10 până la 50 de lei, clasic sau digital, şi nu ar trebui să lipsească din trusa niciunui proprietar de cai. Temperatura se ia rectal, durează două minute şi oferă informaţii preţioase despre existenţa sau evoluţia bolii. De obicei, tusea însoţită de febră semnalează existenţa unei infecţii. Aici este momentul să ne oprim o clipă, deşi 80% dintre dvs. au cumpărat deja antibioticele şi se pregătesc să le administreze. Infecţiile pot fi de natură bacteriană sau virală.
Infecţiile bacteriene răspund la tratamentul cu antibiotice, cele virale, nu. Jetajul – este vorba despre jetajul nazal sau apariţia mucilor, în termeni populari. Aşadar, are calul muci? Dacă da, cum arată? Un jetaj verde-gălbui de obicei indică o implicare bacteriană, în timp ce un jetaj alb-spumos nu “cere” antibiotice.
Frecvenţa respiratorie – este un parametru uşor de verifi cat, dar des ignorat. Oricine poate verifi ca de câte ori respiră un cal pe minut. Puneţi mâna la nasul calului şi număraţi de câte ori respiră, preferabil timp de 2-3 minute. Atenţie, caii sperioşi sau cei răsfăţaţi cu morcovi pot să vă păcălească! Puteţi atunci urmări mişcările abdomenului. Frecvenţa respiratorie normală medie este de 20 de mişcări pe minut, însă poate varia în funcţie de starea de spirit a calului, de vârsta calului, dar şi de temperatura mediului ambiant.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capre, accesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.