Calarie

TREC-ul, aventură și provocare (I)

Aflat la granița dintre competițiile ecvestre clasice și turismul ecvestru, TREC-ul este un sport care se adresează în special călăreților de exterior. Competiția desfășurată numai în aer liber reunește patru probe concepute special pentru a evalua cuplul cal-călăreț.

TREC-ul (termenul provine din franceză fiind prescurtarea expresiei ”Techniques de randonnée équestre de compétition”) este o disciplină ecvestră apărută în Franța, în 1970, în urma dezvoltării turismului ecvestru, sigla sa fiind creată în 1987 în cadrul Asociației Naționale de Turism Ecvestru prin contopirea englezescului ”trek” (drumeție) cu cuvântul de origine arabă ”trec” (drum).

Acest sport ecvestru reprezintă, de fapt, un ansamblu de probe reunite în sânul aceleiași competiții care are ca obiectiv punerea în valoare a calităților probate de cal și călăreț în exerciții inspirate din traseele folosite în călăria de agrement. TREC-ul se compune din patru probe: un parcurs de orientare și de regularitate (POR), un parcurs în teren variat (PTV), prezentarea cuplului și gestiunea alurilor. Fiecare dintre aceste probe aduc puncte cuplului, punctajul total obținut permițând stabilirea clasamentului final al competiției.

Probele de concurs
Parcursul de orientare și regularitate (POR) urmărește capacitatea călărețului de a urma un parcurs impus, în aer liber, la o viteză impusă, gestionând eficient efortul calului. Proba solicită cunoștințe temeinice de topografie precum și o bună cunoaștere a capacității de efort a calului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și