Comportament

Soluții rapide la problemele de comportament (IV)

Doi ani mai târziu, avem un cal de 500 de kilograme care ne mușcă atunci când nu venim la el cu ceva bun, sare pe noi și ne calcă în loc să ne urmeze peste tot, și în loc să-și pună capul pe umărul nostru, ne lovește cu capul când stăm lângă el (și toate astea, amplificate de hrănirea necorespunzătoare și de energia acumulată din faptul că e veșnic legat în boxă, pentru că nu-l mai scoatem în livadă, că sare și ne calcă pe drumul până acolo, și de frustrarea că în loc să-l giugiulim și să ne extaziem la acțiunile lui, așa cum faceam mai demult, noi îl batem ca să-l putem stăpâni).

Cum îi corectăm comportamentul
Comportamentul, în 99,9% dintre cazuri, poate fi corectat. Pentru asta, trebuie mai întâi să înțelegem și să identificăm cât mai exact sursa acestuia. Odată identificată problema, urmează etapa corectării comportamentului. Aceasta se face într-un mediu de calm. CALMUL trebuie să fie un job permanent atunci când avem sau îngrijim un cal. Indiferent că mergem să îl luăm de la pășune, că îi curățăm boxa, că îl înhămăm sau îl harnașăm, calul trebuie să ne accepte cu calm. Cum obținem asta? Foarte simplu.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Există multe metode, dar cea mai simplă și una care poate fi aplicată de oricine este următoarea: când le dăm mâncarea, nu au voie să se agite.Vom aștepta în fața boxei până când au terminat de nechezat și de bătut din picioare. Abia când ne așteaptă calm, le oferim hrană. Calmul este primul și cel mai important pas în relația cu calul.

Atunci când corectăm o problemă de comportament, este bine să ținem minte că așa cum, de cele mai multe ori, un comportament inadecvat își are originea într-o problemă aparent mică, trecută cu vederea la momentul respectiv, tot așa este nevoie de foarte puțin pentru a răsturna balanța și a avea din nou un cal calm și echilibrat.

Odată identificată sursa problemelor, sunt două drumuri posibile: fie înlăturarea stimulului respectiv (acolo unde este posibil), fie schimbarea modului de percepție a calului vizavi de stimulul respectiv de la periculos sau neplăcut spre benefic sau plăcut. Bineînțeles că fiecare situație și caz în parte sunt unice și trebuie tratate diferit, de aceea în numerele viitoare vom trata două cazuri des întâlnite – armăsarul expansiv și violent și calul fricos care își pune stăpânul în pericol din cauza fricii.

Pentru a identifica sursa de stres, ne vom pune următoarele întrebări:
– problema își are rădăcina în comportamentul social sau în instinctul de fugă?;
– în ce situatii apare comportamentul nedorit (călare, la căruță, în boxă, în lesă, într-un loc anume, față de o persoană anume, față de alți cai)?;
– care este trigerul (factorul declanșator): evident sau subtil – tractorul care se apropie sau călărețul care își ține respirația anticipând spaima calului la apropierea tractorului)?;
– care este istoria problemei (calul face asta dintotdeauna, a fost învățat, a fost speriat)?;
– care este motivația calului (frică, durere, este jucăuș, prea energic, plictisit, obosit)?;
– care este reacția omului și nu cumva amplifică ea reacția calului (panică, țipăt, relaxare, lovit, plâns)?;
– care este reacția calului la reacția omului (mai speriat, mai calm, urmează omul, încearcă să scape)?

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și