Comportament

Soluții rapide la problemele de comportament (IV)

Doi ani mai târziu, avem un cal de 500 de kilograme care ne mușcă atunci când nu venim la el cu ceva bun, sare pe noi și ne calcă în loc să ne urmeze peste tot, și în loc să-și pună capul pe umărul nostru, ne lovește cu capul când stăm lângă el.

Și toate astea, amplificate de hrănirea necorespunzătoare și de energia acumulată din faptul că e veșnic legat în boxă, pentru că nu-l mai scoatem în livadă, că sare și ne calcă pe drumul până acolo, și de frustrarea că în loc să-l giugiulim și să ne extaziem la acțiunile lui, așa cum faceam mai demult, noi îl batem ca să-l putem stăpâni.

Cum îi corectăm comportamentul
Comportamentul, în 99,9% dintre cazuri, poate fi corectat. Pentru asta, trebuie mai întâi să înțelegem și să identificăm cât mai exact sursa acestuia. Odată identificată problema, urmează etapa corectării comportamentului. Aceasta se face într-un mediu de calm.

CALMUL trebuie să fie un job permanent atunci când avem sau îngrijim un cal. Indiferent că mergem să îl luăm de la pășune, că îi curățăm boxa, că îl înhămăm sau îl harnașăm, calul trebuie să ne accepte cu calm.

Cum obținem asta? Foarte simplu. Există multe metode, dar cea mai simplă și una care poate fi aplicată de oricine este următoarea: când le dăm mâncarea, nu au voie să se agite.Vom aștepta în fața boxei până când au terminat de nechezat și de bătut din picioare. Abia când ne așteaptă calm, le oferim hrană. Calmul este primul și cel mai important pas în relația cu calul.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capreaccesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și