Odată aceste observații făcute, ne dăm seama că omul este cel care strică această dinamică, și atunci cade în sarcina noastră să orientăm dacă vreți modul cum se adaptează caii noilor cerințe sociale implicite conviețuirii cu noi. Dacă admitem că dominația în societatea cailor este prost înțeleasă și că, implicit, agresiunea la cai nu implică neapărat dominația, ajungem la concluzia că am judecat caii prin prisma unor concepte greșite și că trebuie să căutăm sursa comportamentului violent în altă parte.
Încredere și consecvență
Acum că am analizat un pic viața cailor în lipsa interacțiunii cu omul, haideți să vedem ce eforturi face acest animal pentru a trăi în prezența noastră. Primul lucru la care calul renunță odată cu domesticirea este suveranitatea asupra spațiului personal. Și renunțarea la această suveranitate are caracter permanent, în sensul că lipsește în grajd – mai ales dacă animalul stă “la stănoagă” și nu în boxă, lipsește la munca unde calul trage în atelaj alături de alți cai,etc. Alte lucruri la care renunță sunt relațiile sociale frecvente cu alți cai (motiv de altfel suficient pentru crearea unei instabilități psihice).
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
Nu în ultimul rând, calului i se cere (nu întotdeauna cu succes) să renunțe la instinctul lui de erbivor, instinct ce i-a asigurat supraviețuirea de-a lungul mileniilor și anume instinctul de fugă. Dacă ar da curs acestui instinct, ar însemna că la fiecare stimul necunoscut ( o pungă de plastic, claxonul unei mașini, lumina electrică) calul ar fugi la o anumită distanță, după care s-ar opri să evalueze situația: sunt sau nu periculoase pentru el aceste zgomote? Ori, nu o poate face, pentru că este ori legat în boxă, ori înhămat la căruță, ori în alte situații în slujba noastră.
Spre norocul nostru însă, exact natura socială a calului îl condiționează să ne adopte ca și “colegi de herghelie” și să decidă să împartă aceste pericole și lipsuri cu noi. Ajung chiar să se ghideze după atitudinea noastră. Ba mai mult, au învățat să se simtă confortabil în lumea noastră.
Studiile au dovedit că, în ciuda bombardamentului cu stimuli negativi, condițiile pentru o relație bună cu caii sunt foarte simple: încredere, cereri clare, tratament consecvent și- foarte important-limite bine definite. Din enumerarea de mai sus, singurul element care poate naște întrebări este încrederea, așa că voi încerca să explic mai pe larg. Încrederea îl face să se simtă confortabil în mediul lui și are câteva condiții pe cât de clare, pe atât de simple: să știe ce se așteaptă de la el, să știe la ce să se aștepte de la noi, și să nu fie pus în posturi dificile.
Aducerea calului în mediul uman, ca și orice interacțiune pe care o avem cu el poate fi caracterizată ca dresaj. Dresajul este, în esență, aplicarea psihologiei umane în relația cu un animal.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare, accesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.