Comportament

Soluții rapide la problemele de comportament (II)

În libertate, un cal care afișează o mimică amenințătoare sau care este violent, nu are nimic de câștigat, ba mai mult, va fi probabil marginalizat sau exclus din grupul care este garanția securității sale. Odată aceste observații făcute, ne dăm seama că omul este cel care strică această dinamică, și atunci cade în sarcina noastră să orientăm dacă vreți modul cum se adaptează caii noilor cerințe sociale implicite conviețuirii cu noi.

Dacă admitem că dominația în societatea cailor este prost înțeleasă și că, implicit, agresiunea la cai nu implică neapărat dominația, ajungem la concluzia că am judecat caii prin prisma unor concepte greșite și că trebuie să căutăm sursa comportamentului violent în altă parte.

Încredere și consecvență
Acum că am analizat un pic viața cailor în lipsa interacțiunii cu omul, haideți să vedem ce eforturi face acest animal pentru a trăi în prezența noastră. Primul lucru la care calul renunță odată cu domesticirea este suveranitatea asupra spațiului personal.

Și renunțarea la această suveranitate are caracter permanent, în sensul că lipsește în grajd – mai ales dacă animalul stă “la stănoagă” și nu în boxă, lipsește la munca unde calul trage în atelaj alături de alți cai,etc.

Alte lucruri la care renunță sunt relațiile sociale frecvente cu alți cai (motiv de altfel suficient pentru crearea unei instabilități psihice). Nu în ultimul rând, calului i se cere (nu întotdeauna cu succes) să renunțe la instinctul lui de erbivor, instinct ce i-a asigurat supraviețuirea de-a lungul mileniilor și anume instinctul de fugă.

Dacă ar da curs acestui instinct, ar însemna că la fiecare stimul necunoscut ( o pungă de plastic, claxonul unei mașini, lumina electrică) calul ar fugi la o anumită distanță, după care s-ar opri să evalueze situația: sunt sau nu periculoase pentru el aceste zgomote? Ori, nu o poate face, pentru că este ori legat în boxă, ori înhămat la căruță, ori în alte situații în slujba noastră.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovitfraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și