Rase

Pur sânge arab – frumosul campion al anduranței (III)

În cadrul rasei arabe, este recunoscută capacitatea deosebită de transmitere a caracterelor la descendenți, ceea ce a determinat utilizarea acestei rase în ameliorarea majorității populațiilor de cabaline de pe Glob. Calul arab este foarte rezistent la condițiile vitrege de mediu, la hrană, având și o mare rezistență la îmbolnăviri.

Inteligența calului arab este deja proverbială, ea fiind menționată în nenumărate anecdote. Este gentil, afectuos, familiar, până la limita de a fi sâcâitor. Mânjii, de exemplu, nu se tem de om și de obicei sunt indiferenți la zgomotele bruște și puternice.

Bun la toate!
Fără nicio îndoială, pur-sângele arab este un cal bun la toate. Poate fi solicitat pentru plimbări lungi de agrement, poate excela în cursele de anduranţă, poate deopotrivă străluci pe pistele de alergare, sau la obstacole, se poate evidenţia în dresaj sau se poate face remarcat în echitaţia de tip western. Arabul ştie să facă tot, chiar dacă talia sa modestă îl limitează, în anumite discipline.

Activităţile sale favorite? Cursele de anduranţă în care este omniprezent şi în care domină, în rasă pură sau în încrucişări, cursele de pe hipodromuri – pentru reuniunile care îl include – showul, unde rivalizează cu cei mai prestigioşi reprezentanţi ai rasei şi, evident, călăria de agrement, unde se dovedeşte a fi un companion agreabil, plin de farmec şi de caracter.

Calul arab în România
Caii arabi au pătruns în România odată cu invazia turcească din secolul XVI. Apreciați pentru calitățile lor, printre care viteza și agilitatea, aceștia au fost folosiți pentru ameliorarea cailor locali.

Creșterea în rasă pură a avut loc odată cu înființarea hergheliei de la Rădăuți, în 1782 care, alături de herghelia de la Babolna (Ungaria) a stat la baza formării rasei Shagya arab, o rasă creată cu scopul păstrării calităților și aspectului calului pur sânge arab, cu un accent însă pe masivitate, în vederea folosirii acestuia în călărie și tracțiune. Rasa a fost consolidată rapid datorită faimosului pur sânge arab numit ”Shagya”, care a fost adus în 1836 din Egipt, în herghelia de la Babolna. Shagya era descris ca un armăsar vânăt tipic arab, dar mai masiv și cu o talie de 1,60 cm.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și