Rase

Pur sânge arab – frumosul campion al anduranței (I)

Un adevărat prinţ al hergheliilor, Pur sângele arab fascinează prin frumuseţea sa excepţională, prin temperamentul înflăcărat, dar şi prin prestanţă. Însă calităţile sale nu sunt doar de ordin estetic, fiindcă acest cal se face remarcat deopotrivă pentru eficienţă şi robusteţe.

La origine, Pur sângele arab este calul de război şi de vânătoare al beduinilor, care l-au selecţionat cu grijă pentru a fi deopotrivă eficient, rezistent şi rapid. ”Nașterea” rasei a avut loc, se pare, în zona Asiei Centrale, de unde, prin intermediul perșilor, acești cai au ajuns în secolele IV-VI e.n. în Peninsula Arabă. O altă versiune ar fi domesticirea cailor sălbatici prinși din deșert în Egipt, de către soldații regelui Solomon (974 î.e.n.).

Originea rasei
Astăzi, este recunoscut unanim ca areal de formare a rasei, Podișul Nedjed, zona controlată de tribul Vahabiților, care, prin oazele sale, a oferit condiții optime de dezvoltare a rasei.
O mare importanță în dezvoltarea rasei a avut-o chiar profetul Mahomed, care specifica în Coran că, cine se îngrijește de această rasă de cai va avea accesul asigurat în Paradis, prin urmare, creșterea și ameliorarea calului Arab este considerată de musulmani drept o datorie sacră.

Sensibil la frumuseţe, poporul arab a privilegiat criteriile estetice, cu scopul de a obţine, pe de o parte, un cal perfect (arab safinah), iar pe de alta, un cal predominant rapid şi robust (arab jawad). O dată cu campaniile de cuceriri, arabul îşi face apariţia în Europa prin secolul VII. Treptat, hergheliile îşi văd crescând efectivele cu aceşti cai care încep să fie folosiţi, grație celebrității lor, în hipodromuri.

Mândru sprinter al deşertului, acest cal probează asemenea calităţi încât este folosit inclusiv pentru a crea şi a stabiliza alte rase, precum pur sângele englez şi anglo-arabul. ”Invidiat” pentru succesul și carisma sa, arabul este înlocuit, ulterior, în curse, cu pur- sângele englez.
Dar, din fericire, pasionaţii rasei au asigurat perenitatea acesteia, prin conservarea celor mai bune linii de sânge, asigurându-se astfel o descendenţă excelentă.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și