Sfaturi Practice

POTCOVIM SAU NE ÎNTOARCEM LA NATURĂ? (II)

Adaptare treptată
Calul va trebui, de asemenea, să treacă printr-o perioadă de adaptare. Cornul copitei s-a deteriorat, piciorul s-a comprimat din cauza fierului, iar structurile sale interne trebuie acum să se dilate. De asemenea, articulaţiile şi tendoanele vor trebui să se adapteze şi ele, această perioadă putând dura de la câteva săptămâni la mai bine de un an şi putând fi dureroasă la început.
Apoi, este nevoie de o tundere de întreţinere pentru a păstra piciorul în stare bună de sănătate, aceasta fiind o tehnică mult mai simplă pe care o poţi executa singur. De asemenea, va fi nevoie de ceva timp până ce calul va putea merge confortabil pe un teren dur şi până la creşterea unei noi copite, cu un corn dur şi cu o formă cât mai naturală. Poţi atunci prelungi treptat traseele pe sol dur apelând între timp la hiposandale, pentru a-l ajuta să depăşească mai uşor această perioadă de tranziţie.
Bine condus, şi cu o perioadă de adaptare de aproape un an, trecerea de la potcoave la „picioare goale” este perfect posibilă, astfel încât unii călăreţi de anduranţă de exemplu au ales deja să lase caii nepotcoviţi. Dar nu sunt sigurii, fiindcă se pare că toţi caii pot trăi şi evolua nepotcoviţi: caii de dresaj, de obstacole şi chiar şi cei folosiţi la proba completă.

Dietă adaptată
Un cal nepotcovit are nevoie şi de o dietă potrivită. În sălbăticie, calul mănâncă iarbă în regiuni aride, fără zahăr şi cu un conţinut ridicat de fibre. De aceea, este ideal să duci calul la păscut înainte de a te decide să nu îl mai potcoveşti. Unii proprietari preferă să amenajeze padocuri unde calul este hrănit cu fân în general cu un conţinut scăzut de zahăr, pentru a reduce riscul apariţiei furburii, o afecţiune ce provoacă dureri şi descuamarea peretelui copitei. Dacă vrei să-i oferi o hrană mai „grea”, orientează-te spre un sortiment cu conţinut scăzut de zahăr şi amidon.

Precauţii
În cazul unui cal nepotcovit este bine să ai în vedere anumite pericole precum ar fi corpurile străine care pot intra în picioarele calului: cuie, cioburi de sticlă, pietre ascuţite, bucăţi de metal. Acestea pot pătrunde chiar la nivelul furcuţei şi pot provoca leziuni, cu consecinţe grave. Se poate forma un abces, calul schioapătă şi uneori este dificil să detectezi obiectul, care poate intra complet în ţesut.
Tratamentul efectuat de veterinar constă, după efectuarea unei injecţii antitetanos, în înlăturarea corpului străin. Dacă rana este superficială, este suficientă dezinfectarea locului şi aplicarea unui pansament, însă în cazuri grave, poate fi necesară o intervenţie chirurgicală.

Renunţarea la potcoave presupune o perioadă de adaptare
a articulaţiilor şi tendoanelor care poate fi dureroasă la început.

Bine de știut
• toate rasele pot avea copite sănătoase fără potcoave, inclusiv caii pur- sânge englez.
• îndepărtarea potcoavei la un cal bătrân este o uşurare uriaşă, mai ales dacă acesta suferă de artrită.
• este nevoie de nouă luni pentru ca o nouă copită, sănătoasă, să crească la loc.
• absenţa fierului elimină riscul accidentelor care ar putea surveni în timpul încăierărilor de pe păşune, şi, în plus, copitele vor adera mai bine pe asfaltul şoselelor.
• cauzele care duc la deteriorarea picioarelor calului sunt: inactivitatea, solul moale, condiţii precare de viaţă, hrana neadaptată.
• există organizaţii şi asociaţii în întreaga lume care au studiat în detaliu problematica nepotcovirii cailor

În sălbăticie, calul mănâncă iarbă în regiuni aride, fără zahăr şi cu un conţinut ridicat de fibre. De aceea, este ideal să duci calul la păscut înainte de a te decide să nu îl mai potcoveşti.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și