Sfaturi Practice

Pașaportul pentru cai, un document obligatoriu (II)

Cum şi cine îl eliberează
Paşaportul pentru cai este redactat în limbile Comunităţii Europene şi este eliberat la solicitarea scrisă a proprietarului, în termen de 30 de zile de la data identificării şi înregistrării animalului. Fiecare proprietar este obligat prin lege să solicite eliberarea paşaportului pentru toţi caii deţinuţi indiferent de rasa, originea şi vârsta acestora. Este un act aşadar obligatoriu, asigurând o serie de avantaje.

În primul rând, documentul atestă originea animalului, proprietatea şi crescătorul acestuia, calitatea zootehnică şi starea sanitar veterinară, asigurând dreptul la vânzare, folosire la reproducţie, participarea la competiţii şi expoziţii, dar şi dreptul de a beneficia de sprijin financiar din partea statului. În plus, paşaportul este şi o modalitate practică de a ţine evidenţa cailor bolnavi, deoarece în document sunt menţionate toate afecţiunile de care suferă animalul.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Odată cu paşaportul, calul primeşte evident şi un număr de identificare. Acesta este numărul pe viață al animalului, care trebuie să fie păstrat sau la care trebuie să se facă referire ori de câte ori autoritățile competente modifică detaliile de înregistrare ale animalului respectiv.

Condiţii de ieşire din ţară
Caii înregistraţi, destinaţi comerţului intracomunitar nu pot fi scoşi din ţară decât în anumite condiţii. Astfel, în cursul transportului, caii trebuie să fie însoţiţi nu numai de paşaport, ci şi de un certificat de sănătate, întocmit cu 48 de ore înainte de data îmbarcării sau nu mai târziu de ultima zi lucrătoare anterioară îmbarcării. Documentul trebuie să fie redactat în cel puţin una dintre limbile oficiale ale statelor membre de expediere şi de destinaţie. Durata valabilităţii certificatului este de 10 zile, iar actul trebuie să fie constituit dintr-o singură filă.

Importul
De asemenea, în cazul în care doriţi să importaţi un cal, iar acesta este neînregistrat, trebuie să aveţi în vedere legislaţia în vigoare. Potrivit acesteia, calul trebuie să deţină un document de identificare, însoţit şi de un certificat întocmit de un medic veterinar oficial din ţara terţă exportatoare. Acest certificat trebuie să fie emis în ziua încărcării animalelor pentru expediere către statul membru de destinaţie, sau în cazul cailor înregistraţi, în ultima zi lucrătoare dinaintea îmbarcării.

De asemenea, documentul trebuie să fie întocmit în cel puţin una dintre limbile oficiale ale statelor membre de destinaţie şi în una dintre limbile oficiale ale statului membru în care se efectuează inspecţia de import.

O altă cerinţă este ca actul să fie în original şi să ateste că animalele satisfac cerinţele normelor sanitarveterinare cu privire la importul din ţări terţe. De asemenea, certificatul este redactat pentru un singur destinatar – cu excepţia cazurilor de animale destinate abatorizării – şi într-o formă similară cu modelul stabilit în conformitate cu procedura comunitară.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și