Sanatate

Paraziții interni – Să ne cunoaștem ”inamicul” (III)


Gastrophilus

Gastrophilus este un fel de muscă. Aceasta lipește ouă pe părul cailor, regăsindu-se mai ales pe fața internă a membrelor anterioare. Ouăle sunt apoi preluate de cal pe bot, înghițite și apoi apar larvele. Acestea ”petrec” aproape trei săptămâni în buze, în limbă sau în mucoasa gingivală, apoi se instalează în stomac și în intestinul subțire, unde staționează circa șapte luni.

După ce se desprind, sunt eliminate în mediu, unde se îngroapă în pământ și se transformă în muscă adultă.
Amenințarea este medie, gastrophilus producând iritație la nivelul stomacului și al intestinului subțire, variind de la gastrită până la ulcer. De asemenea, acești paraziți produc iritație la nivelul gurii calului.

Denumire științifică:
Anoplocephala perfoliata, Anoplocephala magna
și Paranoplocephala mamillana
.
Particularități biologice: viermi plați, segmentați cu aspect de panglică, înrudiți cu tenia umană;
se hrănesc cu nutrienții din cecum (intestin gros) dar se fixează în zona valvulei ileo-cecale cu “gura”, producând leziuni în această zonă. În realizarea ciclului biologic au nevoie și de o gazdă intermediară (un fel de insectă mică din iarbă).
Amenințare: medie, infestarea masivă cu acești viermi producând un tip de colică foarte gravă, rezolvabilă doar chirurgical.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și