Numeroase afecţiuni şi în special cele gastrointestinale sunt cauzate de prezenţa în organismul calului a paraziţilor interni. Există în jur de 20 de tipuri de viermi intestinali care pătrund în special în partea superioară a tubului digestiv. Cu câțiva dintre ei, ”vom face cunoștință” în rândurile care urmează.
Printre cei mai curenţi paraziți intestinali se numără ascarizii (limbricii), paraziți care afectează în primul rând mânjii, și sunt extrem de rezistenți, ouăle acestora putând rămâne viabile timp de zece ani. Un mânz poate elimina până la 50 de milioane de ouă pe zi. De altfel, mai ales la mânji, amenințarea este medie către severă, în timpul migrației prin plămâni aceștia producând răni și cicatrici.
Dacă infestarea este severă, țesutul ”nobil” pulmonar este afectat și ”reparațiile” făcute de organism sunt cu țesut conjunctiv (fără proprietățile specifice plămânului). Ca urmare, suprafața respiratorie este redusă pentru întreaga viață. Când infestarea este masivă, se pot produce ghemuri de ascarizi pe traseul intestinal și pot apărea obstrucțiile, rezolvabile doar chirugical. În România, din păcate, asta înseamnă aproape sigur moartea animalului.
Strongilii mari
Caii se pot infesta cu acest tip de paraziți chiar de pe pășune, iar amenițarea este severă, fiindcă acești paraziți migrează în vasele sangvine provocând anevrisme (dilatări) ale vaselor de sânge care alimentează intestinele. De asemenea, acești paraziți pot provoca colici sau chiar moartea animalului. Totodată, pot produce chisturi hepatice, fibroză hepatică, aderențe și chiar peritonită.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare, accesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.