Rase

Lipițanul, un aristocrat rafinat (I)

Inteligent, echilibrat, cu alură aristocratică, Lipițanul este reprezentantul celei mai vechi rase moderne de cai din Europa. Cu o istorie de peste 400 de ani, Lipițanul face parte din categoria cailor de sânge spaniol, folosiți în armată, de nobilii de la curțile regale, dar și pentru serviciile poștale. Denumirea rasei provine de la Herghelia Lipizza, înființată în anul 1580 de Casa regală austriacă.

Considerată,,cea mai veche rasă modernă”, formarea și dezvoltarea acesteia începe în anul 1580 în localitatea Lipizza, situată în sudul Imperiului Austriac, actualmente în Slovenia, cu un prim nucleu format din 24 de iepe și 9 armăsari de origine spaniolă, la formarea rasei participând în principal cai de rasă spaniolă.

Originea rasei
Originea strămoșilor lipițanilor datează din anul 800. Caii barbi și armăsarii arabi originari din Africa de Nord, aduși în Spania de mauri, sunt încrucișați cu rase locale spaniole pentru a da naștere cailor anadaluzieni din care au descins o parte dintre lipițanii actuali. Dar în afara aportului de sânge al cailor andaluzieni, regiunea Kras dispune și de o rasă de cai veche care va fi și ea împerecheată cu cai de origine străină.

Acești cai indigeni sunt dintre cei care au fost probabil folosiți de Romani în timpul curselor de cai în circurile din Roma Antică. Această rasă de cai era originară din orașul Aquileia, din nordul Adriaticii, regiune care făcea parte din Tracia. Se crede, de altfel, că în regiune, se află un templu dedicat zeului trac Diomede, patronul cailor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și