Sfaturi Practice

Însămânțarea artificială la iepe (II)

Sperma proaspătă este acel material seminal care, după diluția spermei, este folosit la însămânțarea iepelor din aceeași locație sau localitate cu armăsarul.
Sperma refrigerată este pregătită, preparată și apoi stocată la o temperatură între 0 și 5 grade C. Aceasta rezistă 60 de ore.
Sperma congelată: după preparare, aceasta este ambalată în paiete speciale li stocată la o temperatură de minus 196 grade C.

Avantaje
Împărțirea unui ejaculat în mai multe doze de spermă oferă un avantaj față de monta naturală, pentru că se pot însămânța mai multe iepe dintr-un singur ejaculat.
Un alt avantaj este eliminarea riscurilor de accidentare a armăsarului sau iepei, care păt apărea în cazul montei naturale.

De asemenea, vorbim despre eliminarea costurilor și riscurilor ce pot surveni în momentul deplasării iepei către locația armăsarului. Un alt atuu, deloc de neglijat, este eliminarea posibilității trasmiterii unor boli de la armăsar la iapă.

Un alt avantaj al IA este că oferă posibilitatea însămânțării iepei cu un armăsar de mare valoare, localizat în altă țară sau chiar continent.
De asemenea, trebuie știut că sperma congelată rezistă mulți ani și astfel proprietarii de armăsari pot oferi material seminal chiar și după moartea calului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și