Este însămânțarea artificială un moft sau o practică medicală de rutină? Pentru a răspunde acestei întrebări, vom explica ce este de fapt însămânțarea artificială, care sunt avantajele și dezavantajele acestei proceduri, precum și un scurt istoric pentru început.
Prima referire documentară despre însămânțarea artificială la iepe apare într-un text arab, în jurul anului 1322.
În Europa, medicul veterinar francez Repiquet folosea tehnica însămânțării artificiale pe la anul 1890. Pionierul și cercetătorul renumit în practica însămânțării artificiale (IA) a fost rusul E.I.Ivanoff, care, de prin anul 1899, a început implementarea acestei tehnici în mai multe herghelii din Rusia.
În anul 1912, la o herghelie din Rusia, au fost însămânțate artificial 39 de iepe, din care 31 au devenit gestante, în comparație cu alte 23 de iepe montate natural, din care doar 10 au rămas gestante.
După primul Război Mondial, Ivanoff a înființat o stațiune de montă, unde a perfectat și un model de vagin artificial. Astfel că, în anul 1938, aproximativ 120.000 de iepe au fost însămânțate artificial în Rusia. În Japonia, între ani 1913-1917, au fost montate prin IA 323 de iepe. Și nu în ultimul rând, în SUA, în industria curselor de trap s-au montat artificial în jurul anilor 50, un număr de 25.000 de iepe.
Ce este de fapt însămânțarea artificială?
Însămânțarea artificială (IA) este un proces complex care se desfășoară în mai multe etape:
- recoltarea spermei de la armăsar;
- testarea (verificarea);
- pregătirea și transportul spermei;
- pregătirea iepei;
- însămânțarea propriu-zisă a iepei cu spermă.
Recoltarea spermei
Recoltarea spermei de la armăsar se face, în cele mai multe cazuri, pe un manechin special în vecinătatea căruia, în sala de montă, se află și o iapă în călduri care, prin feromonii sexuali, va stimula armăsarul. După saltul armăsarului pe manechin, penisul acestuia va fi dirijat într-un vagin artificial special, unde armăsarul ejaculează.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.