Sfaturi Practice

Hrăneşte-l corect pe timp de iarnă (II)

Dacă dispui de spaţiu, un adăpost cu un aşternut bun, expus la sud sau la est este foarte util pentru caii tineri dar şi pentru cei bătrâni. De altfel, îi poţi proteja de vânt furnizându-le o zonă cu o litieră pe care să se poată aşeza, fiindcă, un cal care se poate culca îşi va conserva mai bine căldura corporală.

De asemenea, grupurile de cai menţinuţi în aer liber trebuie să fi e hrăniţi în aşa fel încât să reduci concurenţa care ar putea apărea între ei. Caii în grup au o ordine ierarhică tipică în ceea ce priveşte hrana şi locul unde se alimentează. Uneori, caii timizi au tendinţa să slăbească, chiar dacă hrana este din abundenţă, fiindcă acei cai domninaţi din grup nu le vor permite să mănânce atât cât şi-ar dori.

De asemenea, pot fi folosite toate tipurile de hrănitoare, chiar şi cele utilizate în zonele înzăpezite, hrănitoare care să fie amplasate la trei până la 15 metri distanţă între caii grupului. Hrănitoarele reprezintă, de altfel, soluţia ideală fiindcă reduc risipa de hrană cu 25%.

Aportul de lichide
Organismul calului are nevoie de multă apă, fiindcă animalul poate înghiţi până la 40 de litri pe zi. De aceea, calul trebuie să aibă tot timpul la dispoziţie o apă limpede şi curată. Iarna, este necesar să spargi gheaţa din adăpătoare sau să îi oferi apă călduţă. Pentru a controla cantitatea de lichid îngheţat absorbit, există o tehnică care constă în a introduce un deget sub limba animalului, nivelul gingiilor.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovitfraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și