Sfaturi Practice

Ghid de intervenţie – Fătarea (II)

Pentru a evita asfixierea mânzului, este primordial ca sacul vitelin să se deschidă pentru a elibera nările mânzului. În acel moment, puiul este încă legat de mama sa prin cordonul ombilical, care se va rupe în mod natural, la puţin timp după momentul fătării. Nou născutul nu va sta în picioare imediat; mama sa îl linge cu grijă, pentru a-l desprinde din sacul vitelin, pentru a-l încălzi şi a-i stimula respiraţia. Evacuarea placentei se face de obicei în mod natural, în caz contrar, e treaba veterinarului, care va trebui să o scoată el însuşi, pentru a elimina riscul infecţiilor.

Încă fragil, mânzul va încerca să se ridice de mai multe ori, tremurând stângaci. Cu un mers ezitant, acesta va încerca să se îndrepte spre mameloanele mamei, pentru a suge indispensabilul colostru bogat în anticorpi, care îl va imuniza în timpul primelor luni.
S-a constatat că mânjii masculi sunt mai puţin îndemnânatici decât femelele, căutând îndelung şi încercând să pipăie peretele sau uşa boxei, astfel încât e nevoie de intervenţia umană pentru a fi dirijat către mamelele iepei.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Cercetătorii care au studiat această problemă au remarcat că aspectul este legat de domesticire, observabilă la caii crescuţi în boxe, fiindcă, în sălbăticie mânjii se descurcă foarte bine pentru a ajunge la mamele. Din ce în ce mai multe fătări necesită, în prezent, asistenţă umană. Se pare că, asemănător câinilor, domesticirea anihilează instinctele sălbatice, iar animalul – fie el cal, câine sau pisică – are tot mai mult nevoie de om pentru a se hrăni, dar şi pentru a se reproduce.

După fătare
Când apare mânzul, crescătorul trebuie să ia anumite măsuri suplimentare. Trebuie să se asigure că meconiul- primul scaun al mânzului- este evacuat normal. De asemenea, la naştere, trebuie făcută o injecţie cu ser antitetanic şi antiseptic. Trebuie avut în vedere şi ca buricul să se cicatrizeze corect. În final, pentru a pregăti socializarea ulterioară a mânzului, este recomandat să-l obişnuieşti încă de la naştere să fie atins, îngrijit, mângâiat, şi mânat de om. Aceste gesturi vor pregăti şi vor uşura mult relaţia om-animal.

Nu tăiaţi cordonul ombilical dacă expulzarea nu este încheiată, fiindcă o mare cantitate de sânge trece încă din placentă spre făt. Cordonul se va rupe în mod natural, când iapa se va ridica. Dacă nu este expulzată definitiv, este indicat să înnozi membrană, pentru a evita ca iapa sau mânzul să calce pe ea. De asemenea, e bine să ştii că mânzul se naşte fără anticorpi, placenta mamei nepermiţând trecerea anticorpilor din sângele mamei spre sângele fătului. Imunitatea activă a mânzului nu va fi eficientă înainte de împlinirea câtorva luni. De aceea, va depinde de imunitatea pasivă pe care o primeşte de la mama sa, în momentul în care va bea colostrul, foarte bogat în anticorpi.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și