Sfaturi Practice

Ghid de intervenţie – Fătarea (I)

După aproape 11 luni de gestaţie, vine momentul fătării. Pentru fiecare crescător, este o perioadă destul de tensionată, dar plină de magie… De la început, este preferabil să obişnuiţi mânzul să recunoască fiinţa umană şi să-i accepte prezenţa.
Mai bine de 11 luni au trecut de la montă, mai exact 11 luni şi 11 zile. În tot acest timp, iapa a prins rotunjimi, abia perceptibile în primele luni, apoi, dintr-o dată, foarte vizibile. I-au fost aduse toate îngrijirile. A fost şi deparazitată din când în când. Data aproximativă a fătării se apropie şi fiecare zi care trece măreşte suspansul.

Aprioric, fătarea ar trebui să aibă loc fără asistenţa umană, ceea ce se întâmplă deseori, dar, în general, crescătorul preferă să nu-şi asume niciun risc.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capreaccesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.

Primele semne
În marea majoritate a cazurilor, iepele fată în timpul nopţii, iar orele de aşteptare şi de veghe trec atât de greu!
Unii adorm şi găsesc dimineaţa un mânz deja ridicat pe picioarele lui lungi! Alţii se echipează cu sisteme de supraveghere video sofisticate, unii amenajează chiar şi o mică încăpere lângă boxă, fiindcă se tem de complicaţii în timpul fătării. Crescătorul va trebui supravegheze animalul urmărind cu atenţie indiciile care ar anunţa momentul fătării: iapa devine nervoasă, agitată, mameloanele sale se umflă, şi apare un lichid lipicios care se va transforma, mai târziu, în colostru, crupa se apleacă, vulva se relaxează şi iapa ridică coada.

La anumite iepe gestante, aceste semne se observă foarte puţin, sau deloc. Când fătarea este iminentă, iapa este din ce în ce mai neliniştită, scurmă agitată paiele din boxă, se întoarce, se culcă şi se ridică în mod repetat. Ritmul cardiac se accelerează, în timp ce apar primele contracţii; peretele uterului se dilată şi “apa” se rupe.

Momentul fătării
Primele care apar sunt copitele membrelor anterioare şi capul mânzului. Graţie contracţiilor, din ce în ce mai puternice, mânzul se angajează în bazin, apoi iese complet. Dar se întâmplă ca acesta să nu se poziţioneze corect în zona pelviană, şi să iasă cu unul dintre membre îndoit. Dacă este priceput, crescătorul îl va deplia şi îl va împinge înapoi, pentru a permite finalizarea fătării, şi aşa destul de epuizantă. Dacă nu se simte suficient de pregătit, va trebui să cheme de urgenţă medicul veterinar.

Durata gestaţiei poate varia între 320 şi 360 de zile, înainte de 320 de zile, considerându-se că mânzul este prematur. De asemenea, momentul exact al fătării este dificil de determinat, dar obsevarea mamelei îţi va fi de folos. Aceasta creşte în volum cu 6 săptămâni înainte de fătare, iar cu două zile înainte de acest moment, este încordată. Se observă o secreţie transparentă şi foarte lichidă la început, dar dacă aceasta devine opacă şi puţin lipicioasă, e cazul să începă să o supraveghezi. Dacă secreţia devine albă şi vâscoasă, fătarea este iminentă.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovitfraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și