Comportament

Fuga, o „tactică” de supravieţuire (II)

Consecinţele

De aceea, nu trebuie să ne mai mirăm atunci când un cal domestic dezvoltă reacţii de frică uneori excesive şi chiar paranoice. Privat de aceste arme naturale de apărare, calul se va simţi ameninţat şi se va afla constant în defensivă.

Ce poţi face?

Un cal înspăimântat fuge automat. Este un instinct foarte puternic inoculat în fiinţa sa de mii de ani. În plus, trebuie să mai ai în vedere şi faptul că ochii unui cal sunt plasaţi lateral, iar vederea sa binoculară este foarte restrânsă.
Un călăreţ cu experienţă ştie cu siguranţă cât de frustrant şi de descurajator este să încaleci un cal fricos.
De aceea, este bine să ţii cont de câteva recomandări care să te ajute să construieşti o relaţie plină de încredere între tine şi calul tău.
Aşadar, o primă recomandare ar fi să nu pedepseşti niciodată un cal care reacţionează prin frică. Dar nici să nu îl recompensezi. În cazul în care îşi manifestă frica în faţa unui obiect precis, nu ignora semnele de nelinişte şi îndreaptă-te în acea direcţie încercând să îl convingi că nu este vorba de un pericol real. Calul are nevoie de un stăpân pe care poate conta, pentru a-l linişti şi a-l apăra în caz că îi este teamă. De aceea, atunci când începi o şedinţă de dresaj, va trebui să îl educi ţinând cont în fiecare clipă de aceste instincte dar şi de unele frustrări datorate vieţii domestice. În momentul în care calul capătă deplină încredere în tine, se va simţi mult mai confortabil şi mai în siguranţă în prezenţa ta.
O a doua regulă este să-l linişteşti în momentul în care simţi că are un comportament mai temător. Vorbeşte-i pe un ton blând, mângâie-l, iar în momentul în care vei şti ce îl nelinişteşte, va trebui să-l determini să înţeleagă că temerea sa este nejustificată.

Cum învingi frica

Lasă calul să aibă descoperiri pozitive. Pas cu pas, el va înţelege mult mai bine ce se petrece în jurul său. Dacă ai posibilitatea să te apropii de obiectul care-i provoacă teamă fără să te vadă calul, este cel mai indicat lucru, deoarece calului nu îi este teamă de lucrurile pe care nu le poate vedea. Odată ajunşi în direcţia “pericolului” slăbeşte hăţurile, dar fii pregătit pentru o mişcare bruscă. În general, astfel de mişcări sunt uşor de gestionat. Motivul pentru care este recomandat să relaxezi hăţurile fără a crea tensiune este înţelenit în natura calului. Deseori claustrofob, acesta caută să scape şi dacă vei încerca să-l reţii cu forţa, nu vei face altceva decât să îi amplifici frica. Aşadar, fii relaxat în şa, emoţiile nu au ce căuta aici. Respiră liniştit şi lasă tracul deoparte. Încearcă să devii un partener al calului tău, şi să-i arăţi că se află pe mâini bune. Astfel, va înţelege foare repede că între voi domneşte încrederea şi că poate conta pe tine în orice moment.

Creierul unui cal este divizat în două. Fiindcă emisfera sa stângă nu comunică cu cea dreaptă, este uşor de intimidat. Astfel, în cadrul unei plimbări de agrement de exemplu, se întâmplă ca, cu ochiul stâng, calul să vadă la un moment dat un iepure sărindu-i în faţă. În acest caz, nu îi va fi frică, dar dacă acelaşi iepure este zărit de către cal cu ochiul drept, s-ar putea transforma într-un adevărat monstru.
De aceea, deseori, ochiul stâng este numit “ochiul amical”, în timp ce ochiul drept îi serveşte la identificarea prădătorilor. Aşadar, creierul drept al calului nu gândeşte, iar în caz de pericol parcă îşi spune:”acum fug, voi gândi după…!” De aici, a rezultat, în şcolile tradiţionale de călărie, practica de a învăţa cursanţii să încalece calul întotdeauna pe partea stângă.

PONTURI

În general, cu cât un cal este mai panicat, cu atât este hotărât să fugă, iar omul îi va face faţă mai greu. De aceea, nu este indicat să atribui calului puteri pe care nu le are. Ca om eşti o fiinţă raţională, şi de aceea nu ar trebui să te enervezi când calul tău este temător. Depinde de tine să preiei controlul. Pentru asta, una dintre metode, în caz că nu vrea să iasă la plimbare ar fi să îl scoţi puţin din grajd, îndepărtându-te câţiva paşi, apoi să revii la locul de unde ai plecat. A doua zi, plecaţi un pic mai departe şi revino din nou, până în momentul în care va accepta să te urmeze de bună voie. Iar din momentul în care descoperi că un anumit lucru îl înfricoşează, este indicat să-l laşi să simtă acel lucru, să-l guste, să-l observe. Nu părăsi un loc numai prin prisma faptului că un anumit lucru îi provoacă teamă calului tău, ci lasă-l să-l exploreze şi astfel să-i dispară treptat teama. Şi nu uita ca, ori de câte ori remarci un progres, să îl recompensezi.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și