Sfaturi Practice

Fân “de vară” – Cum suplinim lipsa unui fân de calitate (II)

FIBRE:
anumite produse conţin vitamine şi minerale adăugate în paie mărunţite, în iarbă sau în lucernă. Sunt mai digestibile şi oferă o nutriţie consistentă graţie amestecului de ingrediente. Pot înlocui raţia de fân datorită nivelului similar de proteine, fibre şi energie. Deseori, aceste produse sunt potrivite pentru caii cu furburi şi pentru cei mofturoşi.
Dar şi în acest caz, caută acele produse care pot înlocui furajele. Ovăzul, de exemplu, este un aliment echilibrat, apetisant, savuros şi cu un conţinut ridicat de energie, dar sărac în acid fosforic şi calciu.
Dacă nu dai decât un singur fel de boabe cailor, este cel mai bine să te orientezi la ovăz, un aliment uşor care asigură o digestie bună. Boabele pot fi amestecate în dieta cailor bătrâni pentru a asigura fibrele necesare fără să fie nevoie să mestece prea mult. Asigură o hrană consistentă şi ţine calul ocupat mai mult timp. Totuşi, concentratele pot fi consumate relativ repede şi au un conţinut mai scăzut de fibre decât fânul.

Fânul nu trebuie să fie putred, îngălbenit, plin de praf sau casant. Urmele de pământ sunt un semn că fânul conţine prea multă apă. De asemenea, o tentă ruginie poate fi un semn al prezenţei unui parazit. Totodată, fânul nu trebuie să fie consumat decât maximum în interval de trei luni după uscare.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare, accesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

În condiţiile în care calul nu are iarbă suficientă, vom da 0,5-1,5 kg de fân la o greutate de 100 kg, ştiind că fânul natural este mai puţin bogat decât cel artificial.
Printre fânurile artificiale, cu propriile lor calităţi nutritive regăsim: fânul de lucernă (trebuie să fie bine uscat şi să aibă frunze şi muguri de floare); fânul de mei (nu se păstrează decât un an, dar este un fân excelent) şi fânul amestecat, de leguminoase şi cereale (este foarte echilibrat şi de cea mai bună calitate, mai ales când culturile sunt târzii).

Studii recente au arătat că lucerna reduce severitatea ulcerelor gastrice la caii tineri şi de sport. Unul din doi cai hrăniţi cu lucernă, pe perioada experimentului, au prezentat o ameliorare a bolii cu două procente.

Dacă deţii mai mult spaţiu şi poţi găsi fân de calitate la un preţ rezonabil, asigură-ţi un stoc suficient înainte de venirea iernii.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și