Comportament

Dresează-l ușor, în 5 pași

Motivarea, cunoașterea și gestionarea părților corpului sunt câteva noțiuni cheie atunci când vine vorba de dresajul unui cal. Află cum îți poți antrena ușor calul, cum să preiei controlul și să-l determini să te asculte, fără să utilizezi forța.Ai nevoie de multă imaginație în dresarea unui cal, fiindcă fiecare animal este diferit.
Totul se realizează în timp și cu multă răbdare.

Dresajul unui cal seamănă cumva cu construcția unei case. Este nevoie mai întâi să construiești fundația, apoi să ridici pereții și la final să pui acoperișul, fiindcă nimic nu se obține dintr-o dată. Totul se realizează în timp și cu multă răbdare.

În principiu, lucrurile sunt simple, fiindcă trebuie să ne raportăm la cinci puncte esențiale: motivarea, cunoașterea și gestionarea părților corpului unui cal, direcția, recompensa și răbdarea. A antrena un cal înseamnă, de fapt, a prelua controlul și a lua decizii pentru acesta, fără să-l forțezi.

  1. Motivarea
    Noi, oamenii, vorbim ușor de motivare fiindcă știm bine ce urmărim și cum să acționăm în momentul în care ne dorim ceva. Pentru un cal însă, lucrurile stau diferit. Treaba lui este să mănânce, să se joace, să-și facă siesta, în fine, o mulțime de mici activități, așa că va trebui să îl convingi că este bine să lucreze pentru tine. Asta, fiindcă, un cal ne urmează cu o singură idee în cap: ”unde îmi sunt prietenii, trebuie să mă întorc”.

    Aici începe totul și vei avea nevoie de multă imaginație în dresarea unui cal, fiindcă fiecare animal este diferit. Unul va lucra pentru noi pentru o bucățică de zahăr, altul va dori un supliment de hrană, iar cel de-al treilea nu va avea de ales: trebuie să lucreze pentru tine și punct. Depinde de tine să găsești elementul motivator care să îl covingă mai bine, și care să-l determine să te urmeze și să nu se ducă la tovarășii săi. Să înțelegem bine: nu trebuie să te gândești că un cal o să te urmeze de bunăvoie, ci întotdeauna va face acest lucru cu o motivație.

    P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.
Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și