Moștenire genetică și învățare
Personalitatea calului are două componente de bază: este de fapt un ansamblu de calități înnăscute (moștenirea genetică) și calități deprinse (prin exercițiu, învățare, antrenament). Deci, trăsăturile de caracter care apar încă de la naștere sunt de ordin genetic, iar cele care se dezvoltă mai târziu reprezintă rezultatul învățării și pot modifi ca, în timp, chiar calitățile înnăscute. Prin urmare, este perfect posibil ca personalitatea unui cal să se schime de-a lungul timpului, în funcție de experiențele pozitive sau negative.
Agresiv sau nu?
Numeroase studii care au avut la bază cercetările privind modul de viață al cailor sălbatici au permis depistarea unui nivel foarte scăzut de agresivitate al cailor în mediul natural. Comportamentul amical și conciliant stă la baza relațiilor între indivizi. Se știe de altfel că aceste animale se numără printre cele mai pacifi ste viețuitoare de pe planetă.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovit, fraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.
În interiorul unui grup, chiar și caii cu personalitatea cea mai puternică, animale care își însușesc rolul de lider al trupei, nu manifestă semne de dominanță caracteristică, ci sunt doar ceva mai carismatici decât ceilalți să spunem. Fiecare individ își are rolul său în interiorul grupului și nu este un șef în adevăratul sens al cuvântului. De aceea, specialiștii spun că, atunci când un cal dezvoltă un comportament agresiv, fi e față de el însuși, fi e față de o altă persoană sau un alt animal, adică se automutilează, mușcă sau lovește puternic cu piciorul, poate fi vorba de o nevroză.
Așa cum este adevărat că un cal are propriile sentimente și emoții. Astfel, un cal care a fost separat de tovarășii săi poate deveni despresiv, la fel cum un un cal încălecat de un călăreț pe care acesta nu îl dorește, poate dezvolta tulburări de comportament.
Unele semne îți pot indica faptul că nu este vorba despre ticuri sau moșteniri genetice, ci despre o serie de comportamente cauzate de condiții de viață improprii sau de împrejurări neplăcute. În categoria acestor manifestări intră: lovirea pereților boxei, culcarea urechilor în momentul în care vede un alt cal sau un om, sau momentul când calul își linge buzele, sapă în pământ, refuză să dea piciorul, manifestă o nervozitate extremă sau este surescitat.
Introvertit sau extrovertit
Ca și în cazul oamenilor, și la cai personalitatea este influențată de existența celor două emisfere ale creierului, care acționează de-a lungul întregii sale vieți: emisfera stângă și emisfera dreaptă, care dictează cele două tipuri de personalitate: extrovertitul și introvertitul.
Astfel, un cal extrovertit debordează de energie, are o alură rapidă și o tendință spre galop, în timp ce introvertitul este ceva mai lent și mai stăpânit în mișcări. Acesta din urmă este mai degrabă supus, temător, reactiv și lipsit de încredere, iar primul tip este dominant, curajos, încrezător, calm și tolerant.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capre, accesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.