Comportament

Descoperă personalitatea calului tău (II)

Nervosul
Reprezintă tipul de personalitate cel mai apropiat de natura calului în general, mulți cai înscriindu-se în această categorie.
Ca atare, instinctul de fugă la caii nervoși este bine dezvoltat. Aceștia sunt de cele mai multe ori fricoși și vor încerca să se salveze și să se protejeze cât mai mult de posibilele pericole din jurul său. Caii nervoși au tendința de a merge cu capul ridicat, adulmecând parcă pericolul și fiind oricând gata să reacționeze în consecință.
Pentru călăreții calmi și experimentați, acești cai pot deveni în final foarte buni companioni. Pentru călăreții timizi însă, sunt companioni ceva mai dificili.
Marea majoritate ajung să capete încredere în cele din urmă și să dobândească un sentiment de siguranță în compania călăreților care știu să gestioneze cu succes multe dintre situațiile apărute în călărie. De aceea, este nevoie din partea călărețului de multă răbdare și multă stăpânire de sine. Dacă reușești să le faci față, acești cai vor străluci în competiții sau show-uri ecvestre, ajung să te impresioneze prin flerul, inteligența și insipirația de care vor da dovadă în fiecare demonstrație.

Un cal hipernervos
Caii extrem de nervoși sunt atât de reactivi încât aproape orice lucru le-ar putea declanșa o reacție neașteptată. Chiar o simplă schimbare de alură sau o banală umbră pe stradă le poate provoca explozii de furie în orice moment. O manipulare calmă, consecventă, bazată pe un accent pe zonele sale de confort va fi cea mai bună soluție pentru a-l stăpâni și a-l conduce fără probleme. Dar drumul e lung și uneori periculos, fiindcă întotdeauna va trebui să fii vigilent. De aceea, este recomandat ca astfel de cai să fie încălecați sau antrenați de profesioniști.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovitfraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

Încăpățânatul
Caii încăpățânați au tendința de a simți când se pune problema să fie puși la treabă și vor încerca să se eschiveze de fiecare dată. Când se simt forțați, devin incontrolabili și opun o rezistență fermă. Antrenorii se confruntă cu multe probleme comportamentale dacă au de-a face cu un cal încăpățânat. Un cal cu o asemenea personalitate va necesita multă răbdare și fermitate atât din partea antrenorului cât și a călărețului.

Perfidul
Caii perfizi, cu excepția notabilă a câtorva armăsari agresivi prin natura lor, sunt aproape întotdeauna o creație a omului, din cauza unei manipulări defectuoase. Astfel, acești cai fie nu au fost învățați să respecte partenerul uman, fie împrejurările au făcut ca modul lor de viață să fie unul foarte agitat și tensionat. Astfel de cai pot lovi omul intempestiv sau pot mușca pe nepusă masă. De aceea, în astfel de cazuri trebuie să cereți sfatul unui specialist în comportament ecvin. Din fericire, astfel de cai sunt mai rar întâlniți.

Fiecare cal este unic în felul său, este diferit de semenii săi și tocmai aceste mici diferențe ne fac să-l iubim și mai mult și să-i acceptăm micile capricii sau defecte.
Nervosul reprezintă tipul de personalitate cel mai apropiat de natura calului în general, mulți cai înscriindu-se în această categorie.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capreaccesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și