Comportament

Descoperă personalitatea calului tău (I)

A descoperi și a cunoaște personalitatea calului tău te va putea ajuta să obții rezultate bune atunci când îl antrenezi. Cunoscându-l mai bine, îi vei putea anticipa nevoile și-i vei putea înțelege mai ușor comportamentul și natura temperamentală.

Știm cu toții că fiecare cal este unic în felul său, este diferit de semenii săi și tocmai aceste mici diferențe ne fac să-l iubim și mai mult și să-i acceptăm micile capricii sau măruntele defecte. Tocmai acest lucru face ca relația voastră să fie una cu totul specială.
Căci, în definitiv, acest animal minunat care este calul reprezintă produsul unui melanj unic de influențe: ereditatea și educația.

Astfel, dacă vom ajunge să-i cunoaștem temperamentul de bază, ne va fi mult mai ușor să înțelegem de ce are nevoie de mai mult antrenament în unele situații sau de ce este necesar să exersăm mai mult atunci când învățăm să călărim.
În unele lucrări de specialitate, etologii au identificat mai multe tipuri de personalitate pe care le putem întâlni la cai. Astfel, un cal poate fi: calm, interesat, nervos, extrem de nervos, încăpățânat sau perfid. Dar de cele mai multe ori, personalitatea calului reprezintă un amestec între toate acestea. De aceea, merită să vedem ce înseamnă fiecare dintre aceste tipuri de personalitate.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porci, hranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Calm și echilibrat
Un cal liniștit este acela care nu are teamă de nimic, nici de steagurile de pe pista de concurs, nici de zgomot, fiind un animal tolerant atât față de mediul extern cât și față de persoana care îl încalecă. Liniștitul este un cal echilibrat, ideal pentru o persoană începătoare în echitație. Acest tip de cal trebuie să existe în fiecare școală de călărie fiindcă este genul de animal capabil inclusiv să redea călărețului încrederea în propriile forțe, după ce a trecut printr-o experiență ceva mai neplăcută.

Calul interesat
Caii interesați sunt ideali pentru călăreții cu mai puțin antrenament și mai puțină experiență. Dacă încap, însă, pe mâinile unui antrenor priceput, acești cai devin foarte atenți la nevoile călărețului și ajung să-i tolereze acestuia inclusiv micile stângăcii, uneori inerente în călărie. În ciuda interesului manifestat față de lucrurile din jurul său, reacțiile sale nu sunt bazate pe fugă. Atâta timp cât calul este manipulat cu responsabilitate și sensibilitate, lucrurile vor merge foarte bine. Mulți cai pe care îi vedem învingători pe pistele de concurs se înscriu în această categorie, de aceea ajung să fie foarte iubiți de călăreți, dar și de publicul pasionat de sporturile ecvestre.

Privește lumea prin ochii lui
Atunci când vorbim despre personalitatea calului, trebuie să ținem cont de faptul că, în natură, acesta este un animal – pradă și că instinctele sale primare sunt teama și fuga. De aceea, de multe ori, trebuie să încercăm să privim lumea prin ochii lui ca să-l putem înțelege și să devenim un lider respectabil pentru el. Această atitudine ne va ajuta cu siguranță să eliminăm frustrările în relația pe care o vom dezvolta cu el.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  accesorii calarie dar și hranitoare pui de carne, mancare pt iepuri sau adăpători pentru vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și