A descoperi și a cunoaște personalitatea calului tău te va putea ajuta să obții rezultate bune atunci când îl antrenezi. Cunoscându-l mai bine, îi vei putea anticipa nevoile și-i vei putea înțelege mai ușor comportamentul și natura temperamentală. Încăpățânat sau calm?
Știm cu toții că fi ecare cal este unic în felul său, este diferit de semenii săi și tocmai aceste mici diferențe ne fac să-l iubim și mai mult și să-i acceptăm micile capricii sau măruntele defecte. Tocmai acest lucru face ca relația voastră să fi e una cu totul specială. Căci, în defi nitiv, acest animal minunat care este calul reprezintă produsul unui melanj unic de infl uențe: ereditatea și educația. Astfel, dacă vom ajunge să-i cunoaștem temperamentul de bază, ne va fi mult mai ușor să înțelegem de ce are nevoie de mai mult antrenament în unele situații sau de ce este necesar să exersăm mai mult atunci când învățăm să călărim.
În unele lucrări de specialitate, etologii au identifi cat mai multe tipuri de personalitate pe care le putem întâlni la cai. Astfel, un cal poate fi: calm, interesat, nervos, extrem de nervos, încăpățânat sau perfid. Dar de cele mai multe ori, personalitatea calului reprezintă un amestec între toate acestea. De aceea, merită să vedem ce înseamnă fi ecare dintre aceste tipuri de personalitate.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capre, accesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.
Calm și echilibrat
Un cal liniștit este acela care nu are teamă de nimic, nici de steagurile de pe pista de concurs, nici de zgomot, fiind un animal tolerant atât față de mediul extern cât și față de persoana care îl încalecă. Liniștitul este un cal echilibrat, ideal pentru o persoană începătoare în echitație. Acest tip de cal trebuie să existe în fi ecare școală de călărie fi indcă este genul de animal capabil inclusiv să redea călărețului încrederea în propriile forțe, după ce a trecut printr-o experiență ceva mai neplăcută.
Calul interesat
Caii interesați sunt ideali pentru călăreții cu mai puțin antrenament și mai puțină experiență. Dacă încap, însă, pe mâinile unui antrenor priceput, acești cai devin foarte atenți la nevoile călărețului și ajung să-i tolereze acestuia inclusiv micile stângăcii, uneori inerente în călărie. În ciuda interesului manifestat față de lucrurile din jurul său, reacțiile sale nu sunt bazate pe fugă. Atâta timp cât calul este manipulat cu responsabilitate și sensibilitate, lucrurile vor merge foarte bine. Mulți cai pe care îi vedem învingători pe pistele de concurs se înscriu în această categorie, de aceea ajung să fi e foarte iubiți de călăreți, dar și de publicul pasionat de sporturile ecvestre.
Nervosul
Reprezintă tipul de personalitate cel mai apropiat de natura calului în general, mulți cai înscriindu-se în această categorie. Ca atare, instinctul de fugă la caii nervoși este bine dezvoltat. Aceștia sunt de cele mai multe ori fricoși și vor încerca să se salveze și să se protejeze cât mai mult de posibilele pericole din jurul său. Caii nervoși au tendința de a merge cu capul ridicat, adulmecând parcă pericolul și fi ind oricând gata să reacționeze în consecință. Pentru călăreții calmi și experimentați, acești cai pot deveni în fi nal foarte buni companioni. Pentru călăreții timizi însă, sunt companioni ceva mai dificili.
Un cal extrovertit debordează de energie, are o alură rapidă și o tendință spre galop, în timp ce introvertitul este ceva mai lent și mai stăpânit în mișcări. Acesta din urmă este mai degrabă supus, temător, reactiv și lipsit de încredere, iar primul tip este dominant, curajos, încrezător, calm și tolerant. Fiecare personalitate are însă manifestări diferite și necesită un studiu aprofundat și o strategie specifi că de adoptat atât din partea călărețului cât și a antrenorului.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovit, fraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.