Curiozitati

Descoperă-i universul vizual! (I)

De multe ori, suntem tentaţi să atribuim calităţi senzoriale omeneşti animalelor de companie. Este, deci, normal să presupunem că lumea lor vizuală se aseamănă mult cu a noastră. Dar nu este chiar aşa. Calul nu vede lumea precum noi, oamenii. O bună cunoaştere a felului în care caii percep vizual mediul înconjurător, ne ajută să le înţelegem mai bine comportamentul şi să ne adaptăm eficient la fiecare situaţie.

Cu un ochi plasat de fiecare parte a capului, calul dispune de o vedere panoramică de 340°, în timp ce vederea umană acoperă doar 150°. Fiind un animal pradă, calul are o morfologie adaptată acestui statut: un câmp vizual larg, care să-l ajute să repereze mai uşor eventualii prădători. În schimb, vederea sa nu este excelentă. În lateral, vederea este monoculară, în timp ce o mică zonă este binoculară, astfel încât dacă un obiect se află în afara câmpului vizual, calul trebuie să-şi mişte capul pentru a-l vedea.
De asemenea, poziţia ochilor prezintă şi un alt inconvenient: câmpul vizual frontal cuprinde un unghi mort. Atunci când calul priveşte înainte având capul în poziţia normală de repaos, ochii se fixează asupra unui punct care se găseşte la aproape doi metri în faţa lui. Aşadar, animalul nu vede ceea ce se află chiar sub nasul său.

Anatomia ochiului
Calul are cei mai mari ochi dintre toate mamiferele. Diametrul acestora depăşeşte de două ori pe cel al oamenilor. Ochii sunt dispuşi lateral, dar vederea este proiectată spre înainte, ceea ce îi permite calului să aibă o vedere panoramică asupra lumii. Fiecare ochi are un câmp vizual orizontal de aproximativ 190° şi un câmp de 180°. Luaţi împreună, dispunerea celor doi ochi dă un câmp vizual aproape complet sferic. Totuşi, ochii au două unghiuri moarte, unul direct în spatele capului şi altul chiar sub nas. Trebuie să fim conştienţi de aceste unghiuri moarte în momentul în care ne apropiem de animal. la ferma Când trecem prin spatele acestuia, este important să îi vorbim pentru a ne face simţită prezenţa.
Dar fiindcă ochii văd înainte, caii au un câmp vizual binocular, ceea ce îi ajută să vadă în profunzime.

P: Cele mai bune produse pentru ferma și grajdul tău le gasesti pe www.proferma.ro

Globul ocular
Plasat în cavitatea orbitară, globul ocular al calului are o formă sferică. Este format din trei straturi membranoase. Stratul extern, care constituie peretele globului, se compune din două elemente distincte: corneea, trasparentă şi sclerotica, opacă şi rezistentă. Stratul mediu sau coroida, formează irisul, care înconjoară pupila. Stratul intern este membrana sensibilă a ochiului; aceasta transmite informatiile vizuale nervului optic. Globul ocular este protejat de două pleoape, care clipesc şi de glandele lacrimale.

Acuitatea vizuală
Acuitatea, capacitatea de a vedea cele mai mici detalii, depinde de mărimea ochiului şi de densitatea receptorilor vizuali. La cal, aceşti receptori nu sunt atât de numeroşi ca la om, dar mărimea acestora face, probabil, ca acuitatea să fie mai bună decât la majoritatea mamiferelor. Un cal are o acuitate vizuală cu 40 la sută mai slabă decât a noastră a oamenilor (adică 20/30 faţă de 20/20). Cu alte cuvinte, pentru a observa aceleaşi detalii ca noi, calul trebuie să fie de două ori mai aproape de un obiect.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și