Sanatate

Cum tratăm retenția urinară (II)

Riscul major în retenţia mecanică este că se poate complica adesea cu ruptura vezicii urinare, situaţie în care vezica nu se poate palpa, pereţii ei fiind flasci, colica dispare, dar starea generală a animalului se înrăutăţeşte progresiv, apărând colapsul şi intoxicaţia uremică. La puncţia peritoneală, în acest caz, se recoltează lichid cu caracterele urinei.

Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul este uşor de stabilit la cal, pe baza datelor de ordin general, pe lipsa urinării, pe datele palpaţiei transrectale, ale cateterismului, examenului radiologic și examenului ecografic, în funcție de dotările cabinetului.

Cateterismul (introducerea unei sonde sau a unu cateter, pe un canal excretor sau pe un vas) arată şi nivelul la care s-a produs ocluzia sau obstrucţia, rezolvând uneori momentan evacuarea urinei şi înlăturarea rupturii vezicii urinare.

Diagnosticul fiecărei leziuni care determină retenţia urinară de origine neuro-miopatică sau mecanică, este uşor de precizat în unele cazuri, prin evacuarea urinei, după care controlul căilor inferioare urinare şi al vezicii este mult mai uşor de realizat.

Diagnosticul diferenţial se face cu alte boli manifestate prin colici, cu piometrul, hidronefroza şi ascita. Evoluţia este acută în cazul retenţiilor urinare mecanice şi spastice, sfârşind fie prin vindecare (după înlăturarea cauzelor), fie prin ruptura vezicii şi moarte din cauza uremiei. Retenţiile moderate sau progresive, datorate ocluziei uretrei pot provoca mărirea în volum a rinichiului, prin acumularea de urină (hidronefroză).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și