Sanatate

Cum tratăm retenția urinară (I)

Retenția urinară reprezintă imposibilitatea de evacuare a urinii din vezica urinară şi acumularea sa în cantităţi mari la acest nivel. Cauzele unei astfel de afecțiuni pot fi de natură mecanică, spasmodică şi paralitică.

Retenția urinară reprezintă imposibilitatea evacuării urinei și acumularea masivă a acesteia în vezică. Retenţia de origine mecanică este cea mai frecventă şi se realizează prin blocarea uretrei din cauza unor calculi renali, a unor cicatrici stenozante, a unei compresiuni prin tumori, sau ale unor afecțiuni ale prostatei (inflamația sau mărirea în volum a acesteia) dar și din cauza unor papiloame, a unor paraziţii blocați pe uretră, precum şi a unor torsiuni ale vezicii urinare.

Retenţia de origine spasmodică apare ca o contracție a gâtului vezicii urinare, deci prin iritaţia nervului care se distribuie vezicii, prin creșterea tonusului musculaturii vezicale, ca o consecinţă a colicilor şi peritonitelor care activează sistemul neurovegetativ din cavitatea abdominală. Paraliziile medulare cu localizare prelombară, ca şi infecţia tetanică, pot fi considerate, de asemenea, cauze ale retenţiei spasmodice.

Retenţia de origine paralitică poate fi datorată paraliziei vezicale, prin afectarea funcţională sau anatomică a plexului nervos parasimpatic pelvin, cel care dă tonicitatea muşchilor vezicii.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și