Sanatate

Cum tratăm bolile gurii (I)

Stomatitele reprezintă infl amații ale țesuturilor moi ale cavității bucale, termenul derivând din cuvântul grecesc ”stoma” – gură. O astfel de afecțiune a gurii este deseori confundată cu bolile glandelor salivare dar simptomele sunt diferite și complexe, iar cauzele sunt multiple, însă de cele mai multe ori pot fi evitate prin igienă și alimentație corectă.

Stomatitele pot apărea pe fondul unor afecțiuni anterioare cum ar fi boli de nutriție, boli cronice infecțioase sau parazitare- în special gastroenteritele și nefritele cronice azotemice- peste care se suprapune adesea o infecție cu germeni banali preexistenți în gură, sau poate fi vorba de o transmitere prin alimente sau prin aer sau de la nivelul altor organe, pe cale sangvină ori limfatică.

Stomatitele mai pot fi determinate de factori ocazionali cum ar fi apariția cariilor dentare și a tartrului, prezența unor corpi străini în mucoasă, ingerarea alimentelor dure, lignifi cate, însă afecțiunile gurii mai pot apărea și din cauza frigului sau a căldurii excesive, din cauza ingerării unor plante toxice iritante sau a reziduurilor industriale ajunse la fermentație, sau pot fi de natură medicamentoasă (calul linge unguente aplicate pe piele, sau înghite arsenic, săruri de cupru, plumb, azotat de argint).

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Nutreţurile pot fi și ele o cauză a apariției stomatitelor dacă acestea sunt alterate, mucegăite sau conțin anumiți paraziți, iritanți pentru mucoasa bucală. Dintre stomatitele micotice (ciupercile, în termeni populari), cele mai grave se datorează microbului Candida.

Principalele simptome Simptomele diferă în funcție de cauza care le determină și pot fi de natură catarală, veziculoasă, ulceroasă, pseudomembranoasă, fl egmonoasă sau gangrenoasă. Calul prezintă o jenă în masticaţie, mestecă hrana superfi cial, rar, cu întreruperi, salivează excesiv, are un facies îngrijorat (aspect caracteristic al feței în cursul unei boli) și scapă alimentele din gură când le mestecă sau le înghite.

Animalul mestecă hrana superficial, rar, cu întreruperi, salivează excesiv, are o mină îngrijorată, și scapă uneori alimentele din gură în momentul când le mestecă sau le înghite.

O inflamație bucală poate lua forma “stomatitei foliculare” și uneori forma de palatinită (popular “zâmbre”), care se rezolvă uneori numai chirurgical. De asemenea, în cadrul stomatitelor, apar deseori și infl amații ale limbii (glositele) care pot fi superfi ciale, însoţite de manifestări funcţionale discrete sau de tipul imposibilităţii prinderii hranei, de masticaţie ori de salivaţie uşoară, sau profunde, inflamațiile instalându-se la nivelul musculaturii limbii sau al țesutului conjunctiv interstițial.

Apare pseudohipertrofi a scleroasă caracteristică ”limbii de lemn” (limba atârnă din gură) și uneori poate fi vorba chiar de ulcere linguale.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și