Chiar dacă nu vorbeşte, calul nu este lipsit de sensibilitate şi de mijloace de comunicare. Îţi poate semnala starea sa de bine sau, dimpotrivă, te poate avertiza că nu se simte tocmai confortabil, ca un răspuns la relaţia pe care ai construit-o alături de el.
Pentru început, trebuie să ştii că acest animal nu se naşte bun sau rău, el devine astfel primind de la om ce e mai bun sau ce e mai rău. Astfel, nu trebuie să confundăm reaua voinţă a unui cal cu imperfecţiunea unui ordin, sau a unui gest al călăreţului. Indiferent dacă eşti un călăreţ cu experienţă sau un debutant în călărie, trebuie să ştii cum să-i optimizezi performanţele şi cum să câştigi încrederea calului tău.
Semnale pozitive
Psihologic vorbind, calul este inversul omului: nu este un animal prădător în căutare perpetuă de hrană, ci mai degrabă o pradă care găseşte iarbă cu care să se hrănească fără prea mare efort şi care se teme de orice pericol care i-ar putea ameninţa viaţa. Tot trecutul său este conţinut în prezent, în relaţia strânsă pe care o are cu mediul ambiant şi cu persoanele apropiate.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovit, fraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.
Experienţele sale sunt memorate în universul său mental şi conform acestora, el judecă şi asociază orice semn nou emis spre el ca fiind periculos sau nu. De aceea, în dialogul pe care îl stabiliţi împreună, şi în care tu eşti emiţătorul care declanşează o reacţie a calului (care devine astfel un receptor), responsabilitatea de a emite un semnal pozitiv, care să îl protejeze şi să îl ghideze, îţi revine în exclusivitate. Astfel, dacă vei comunica corect, vei reuşi să dezvolţi capitalul de încredere şi de ascultare, acesta fiind gajul progresului şi al performanţelor viitoare.
Receptiv, emotiv sau senzitiv?
Calul posedă o vedere specială, fiecare ochi acoperind lateral un câmp vizual de 120 de grade, ambii ochii percepând în relief dar şi în afară, pe un unghi de numai 60 de grade. De aceea, pentru a-l aborda în boxă sau la păşune, trebuie să te poziţionezi în unghiul său vizual. Şi încă un lucru important: calul fiind temător prin natura sa, apreciază şi acordă întreaga sa încredere aceluia care va şti să îl liniştească şi să îl ocrotească. Astfel, nu ezita niciodată să faci gesturi lente şi să-i vorbeşti calm, stimulându-i cheful de joacă. De asemenea, este indicat să îl abordezi în câmpul lui vizual, să-l mângâi, înainte de a-l supune unui efort sau unei munci, să-i masezi spatele sau muşchii posteriori.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capre, accesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.