Sanatate

Cum recunoști un cal bolnav

Calul este un animal robust, rustic şi rezistent, care poate trăi în aer liber tot timpul anului. Acesta nu este totuşi un motiv să neglijezi îngrijirea sa zilnică, pentru a-l menţine într-o stare bună de sănătate. Cabalinele sunt, într-adevăr, ţinta unor boli pentru care au o oarecare predispoziţie, precum artroza, care afectează în special caii gurmanzi şi care duce la schiopătare. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să observi dacă este ceva în neregulă cu animalul tău.

Fie că este la păşune sau în boxă, calul trebuie supravegheat în mod constant. Asta deoarece, fi indcă simptome care ţi s-ar putea părea un fl eac pot trăda apariţia unei boli serioase. Momentul distribuirii hranei este, de exemplu, o ocazie foarte bună pentru a verifi ca sănătatea calului tău. Așadar încearcă să verifi ci cantitatea de hrană consumată de calul tău, dar şi nivelul apei de băut, mai ales când dispui de o adăpătoare automată. Aceasta poate fi blocată, îngheţată sau plină cu fecale. De asemenea, un cal care nu mănâncă sau care nu bea apă este un animal bolnav.

De aceea, supravegherea periodică a boxei sau a păşunii este mai mult decât necesară. O vizită pe zi la păşune este sufi cientă. Există, însă, şi alte detalii care ţi-ar putea folosi drept indiciu că ceva nu este în regulă cu calul tău. De exemplu, atunci când calul rămâne mai mult timp culcat şi are o mină tristă, în momentul în care tu îţi faci apariţia.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capreaccesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.

Ce trebuie observat?
Este dificil să faci un tur de orizont la fi ecare vizită, dar sunt detalii pe care un proprietar sau un crescător de cai trebuie să le observe. Vom examina mai întâi starea generală a animalului. Dacă rămane în fundul boxei, pare trist, are urechile aplecate, nu răspunde când îl chemi, trebuie să îţi pui un prim semn de întrebare.

A doua etapă este să mâni calul. Poţi să o faci în momentul în care îl ţesali şi îl toaletezi. Poţi identifi ca atunci o eventuală zonă sensibilă, o umfl ătură sau o zgârietură. Sau poţi simţi o zonă anormal de caldă. O a treia etapă este observarea stării așternutului. Trebuie observat modul cum arată fecalele, precum şi dacă animalul a săpat sau nu într-un colţ al boxei. Această observaţie îţi va aduce informaţii esenţiale.

În fine, un al patrulea demers, primordial, şi pe care îl uităm deseori, este de a lua temperatura calului. De aceea, este necesar să deții un termometru care să te ajute să-ți dai seama dacă animalul are sau nu febră și dacă este cazul să chemi medicul veterinar.

Zone de verificat
În afară de aspectul boxei sau starea așternutului, există o serie de alte semne care ar putea anunţa o boală şi la care trebuie să fii atent.
Urechile: verifi că dacă au aceeaşi mobilitate ca de obicei.
Ochii: trebuie să fi e strălucitori, bine deschişi, şi, foarte important, este indicat să analizezi mucoasele, care trebuie să fi e roz.
Botul: verifi că dacă este umed.
Nările: trebuie să fi e curate şi uscate, să nu prezinte secreţii lichide, de orice fel ar fi ele.
Părul: fi rele de păr trebuie să fie strălucitoare şi unsuroase. Pielea trebuie să fi e suplă şi trebuie să se şteargă imediat.
Picioarele: copitele nu trebuie să aibă urme anormale. Calul trebuie să pună corect picioarele pe sol.
Coada: trebuie să fi e curată și fără urme de scărpinat.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovitfraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și