Valentin Vasilescu
Cascador, instructor de călărie și dresor de cai
Unele din cele mai răspândite și mai frecvente probleme, atât la noi în țară cât și în restul lumii, sunt cele legate de “managementul” armăsarilor. Așa cum văd eu situația, la noi în țară dificultățile au două surse: lipsa discernământului în folosirea armăsarilor la montă și incapacitatea handlerilor – fie ei proprietari, călăreți, antrenori sau îngrijitori – de a găsi tonul potrivit pentru a păstra relația om-cal în parametrii doriți.
Dacă așa cum am spus în articolul precedent, pentru iepe simpla înaintare în vârstă asigură avansarea ierarhică, pentru armăsarii maturi, avansarea ierarhică spre poziția de “armăsar reproducător” devine doar o chestiune de îndemânare.
Această îndemânare constă în metode de câștigare a “disputelor”, metode descoperite și dezvoltate în perioada copilăriei în jocurile cu alți mânji sau în perioada conviețuirii din grupurile de tineret mascul, și așa cum am menționat anterior, variază de la adoptarea de posturi agresive până la folosirea propriu-zisă a forței – mușcături, lovituri, etc.
Chiar dacă majoritatea covârșitoare a conflictelor între cai este rezolvată prin adoptarea de posturi agresive, rolul de protector al hergheliei aduce două modificări psihologice majore la armăsari, spre deosebire de iepe.
Prima și cea mai importantă este mărimea spațiului personal – din punctul de vedere al unui armăsar reproducător, spațiul personal include întreaga herghelie. A doua modificare este marja de toleranță a invadării spațiului personal mult mai mică.
Haideți să analizăm un pic evantaiul de soluții ale conflictelor.
Lovituri, mușcături
Cea mai drastică – aplicată prădătorilor și “concurenților” insistenți, este bineînțeles violența fizică – lovituri, mușcături. Cea de-a doua, cea mai des utilizată în conflictele dintre doi armăsari, este adoptarea de poziții amenințătoare – își înfruntă adversarul într-o poziție cât mai mândră, bate din picioarele din față, mișcă în aer capul, coada este ridicată, etalarea finalizându-se de obicei cu armăsarul mai impresionant alergându-l pe celălalt fără ca neapărat să-l ajungă.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare, accesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.