Sfaturi Practice

Cum îl îngrijești corect pe timp de iarnă (III)

În cazul în care, pe timp de iarnă, calul este ținut mai mult în boxă, este necesar să-i procuri fân de calitate care să conțină specii vegetale variate, iar acesta să nu fi e distribuit direct pe sol fi indcă se poate risipi. Mai degrabă poți folosi o plasă cu fân agățată la înălțimea capului calului.

În ceea ce privește cantitatea de lichide, trebuie să știi că zăpada nu este sufi cientă ca și modalitate de a se adăpa, fiindcă un cal bea de regulă 12 litri de apă pe zi. De aceea, este bine să te asiguri că are apă la discreție instalând o adăpătoare cu un fir încălzit pentru a împiedica înghețul. Dacă acest lucru nu este posibil, iar afară este ger, nu uita să spargi gheața din adăpătoare de două ori pe zi. O minge de plastic care să plutească pe suprafața apei va întârzia, de asemenea, formarea gheții. Odată spartă, gheața trebuie scoasă din adăpătoare fiindcă altfel menține apa rece și favorizează reapariția gheții.

De asemenea, o altă măsură de protecție pe care o poți lua este să distribui pe pășunea înghețată cenușă, rumeguș sau nisip, iar când este foarte ger, să suplimentezi rația de hrană, fi indcă animalul are nevoie de calorii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Ai grijă de copite
De asemenea, solul înghețat poate deteriora calitatea cornului copitelor mai ales dacă animalul nu este potcovit, iar dacă solul devine noroios în apropierea grajdului. Verifi că dacă zăpada nu s-a tasat pe picioare și nu a format blocuri de gheață, acest lucru putându-se întâmpla mai ales atunci când caii sunt potcoviți.

Caii se simt în largul lor atunci când aleargă pe afară, fiindcă organismul lor dispune de un sistem termoreglator ce le permite să se adapteze rapid la variațiile de temperatură. După o repriză de călărie sau după o ședință de antrenament, calului îi este cald îl vei putea surprinde tăvălindu-se prin zăpadă pentru a se răcori. În acest fel, calul își va umfla părul, mușchii vor intra și ei în acțiune iar blana se va usca rapid. De aceea, este indicat să eviți să îl perii atunci când blana este umedă, pentru a nu deteriora firul de păr și pentru ca apa să nu pătrundă în piele.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și