Sfaturi Practice

Cum îl îngrijești corect pe timp de iarnă (II)

Cum îl protejez
Odată cu domesticirea sa, rezistența calului la frig depinde în mare măsură de intervenția umană. Astfel, grajdul sau boxa în care este ținut calul păstrează o temperatură constantă de 10 grade Celsius în timpul iernii. În momentul în care calul iese din grajd, iar afară sunt, să zicem -10 grade C , corpul animalului nu se poate adapta atât de rapid. Șocul termic este brusc, iar calul resimte mai acut frigul. Atunci când transpiră, după un efort, calul care a revenit în boxă are nevoie de mult mai mult timp să se usuce decât în natură, fi indcă înăuntru nu va găsi sufi cient aer uscat- grajdul fi ind saturat de umiditate de cele mai multe ori- sau vânt.

Temperatura corpului riscă atunci să coboare sub limita de jos. Un cal căruia îi este frig va fi abătut și își va ține capul aplecat. Pipăie-i treimea inferioară a urechii ca să-ți dai seama că îi este frig și introdu-l în grajd sau la adăpost, apoi usucă-l sau acoperă-l cu o pătură. Dă-i o rație buna de fân și de boabe. Vizitează-l în fi ecare zi, cel puțin de două ori pe zi. Dacă animalul este tuns, va suporta mai greu frigul, deci s-ar putea să aibă nevoie de o pătură. Pe piață, există o varitate de modele de pături speciale pentru cai, adaptate anotimpului rece.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovitfraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

Hrană și apă la discreție
Cel mai important lucru în cazul temperaturilor extreme este să te asiguri că animalul are sufi cient de mult fân și apă. Calul trebuie să aibă fân la discreție, fi indcă iarba e rară și lipsită de calități nutritive. În plus, simpla ”ciugulire” a fânului generează o căldură considerabilă. Cu cât se mișcă mai mult, cu atât calului îi este mai cald. Dispunând fânul în locuri strategice, vei forța calul să se deplaseze și astfel îi vei permite să-și conserve o temperatură corporală constantă și să se mențină în formă.

Nu este util și nici indicat să țesali în fi ecare zi un cal care trăiește afară, fiindcă noroiul formează un fel de carapace protectoare. Dar dacă vrei să călărești calul, va trebui să îl cureți. De asemenea, atunci când, după ce a petrecut mai mult timp pe afară, calul este murdar de noroi umed, poți pune un strat de paie pe spatele său și îl poți acoperi apoi cu o pătură. Umezeala va fi astfel absorbită rapid. De reținut de asemenea că poneii și caii aparținând unor rase rustice – cum ar fi caii fjorzi sau poneii Shetland, sunt adaptați la asprimea climatului hibernal. Dacă sunt bine hrăniți, nu vor resimți frigul.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capreaccesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și