De-a lungul vieții, calul este foarte expus intemperiilor naturii, pe care le suportă bine datorită sistemului său performant de termoreglare. Ca la orice mamifer, temperatura internă a corpului trebuie să se situeze în jurul valorii de 38 de grade, iar o variație cât de mică riscă să-i provoace cun mare disconfort. Află cum îți poți proteja calul cât mai efi cient pe timp de iarnă, în rândurile care urmează.
În mediul natural, calul dispune de un sistem de autoreglare a temperaturii corpului foarte bine pus la punct, sistem compus din câteva elemente cheie:
Pielea– este un organ care secretă proteine, săruri și fl uide. Fiind un strat de protecție extern, este primul mijloc folosit de cal pentru a-și menține constantă temperatura internă. Mecanismul său biologic protejează corpul calului de schimbările exterioare permițând evacuarea surplusului de căldură din corp, cauzat de acțiunea mușchilor, pentru a evita supraîncălzirea.
Blana – se schimbă de trei ori pe an adaptându-se efi cient variațiilor de temperatură. La baza părului se află câte un mușchi care face ca fi rul să se ridice când afară este frig și astfel să se conserve o temperatură corporală constantă, și să se așeze pentru a răci corpul atunci când afară este prea cald.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare, accesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.
Dilatare și contracție – prin acțiunea mușchilor, arterele și venele situate sub piele se contractă sau se dilată în funcție de nevoile animalului. Contracția previne pierderile de căldură diminuând cantitatea de sânge de la suprafața pielii, în timp ce dilatarea permite, prin surplusul de sânge, răcirea corpului. Astfel, temperatura internă rămâne constantă.
Transpirația – secreția de sudoare se oprește imediat ce temperatura interioară a corpului redevine stabilă. Astfel, calul trebuie să se usuce rapid, dacă nu temperatura internă va coborî sub limita normală. În libertate, pentru a se usca rapid, calul se deplasează către un loc expus la vânt și își poziționează corpul astfel încât să permită aerului să circule cât mai rapid posibil până la piele.
Mișcarea – în mediul natural, se întâmplă rar ca temperatura corpului să coboare fi indcă trupul este foarte bine izolat. Dacă, totuși, corpul calului se răcește, intră în joc acțiunea mușchilor. Calul începe să meargă sau să fugă. Căldura internă astfel produsă va suplini această scădere de temperatură. Dacă, în schimb, calul nu poate sau nu vrea să se miște, atunci va începe să tremure. De reținut însă, faptul că un cal rezistă la frig de 30 de ori mai bine decât un om!
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.