Fobiile calului
Calul poate prezenta reacții fobice în prezența unui obiect sau a unei situații neașteptate. Animalul se calmează, însă, rapid când sursa declanșatoare a fobiei nu se află în preajma lui. Simptomele sunt în acest caz, un răspuns de fugă și de ezitare, ca și în cazul fricii, cu deosebirea că în cazul fobiei, dispare comportamentul explorator.
În general, distingem mai multe tipuri de fobii: fobia de obstacole- calul le ocolește și refuză să le sară, începe să transpire, să aibă tahicardie, să tremure; fobia complexă- este o generalizare și o anticipare a unui eveniment terifiant care apare în momentul apariției obiectului declanșator al fobiei. De exemplu, calul care are fobia mașinilor și va ajunge să asocieze zgomotul pornirii unei mașini cu un eveniment neplăcut și să se manifeste ca atare.
Ce putem face?
Frica provine din necunoaștere. De aceea, ca o primă recomandare, va trebui să îl obișnuiești pe cal cu ceea ce îți provoacă frica, liniștit, vorbindu-i pe un ton calm, fără să îl forțezi, exact ca și cum ai învăța un copil, spunându-i :”Ți-e frică de acest bidon de plastic?; Hai, miroase-l!;Vezi, nu ți se întâmplă nimic!”
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
Este un exercițiu de răbdare, în care trebuie să acționezi cu calm, cu respect, etapă cu etapă, să nu impui nimic prin frică. Ceea ce poți face este să îl scoți la plimbări scurte, să-l liniștești și să-l familiarizezi cu obiectele sau zgomotele noi. Dar nu trebuie să te grăbești. Tot ceea ce este nou pentru un cal este similar unui potențial pericol.
Ai răbdare și lasă-l să facă descoperiri pozitive! Treptat, va înțelege mai bine cum stau lucrurile. Dacă ai posibilitatea să te apropii de ”pericol„ fără să te vadă, este bine fiindcă unui cal nu îi este frică de obiectele pe care nu le poate vedea. Odată ajunși în apropierea ”pericolului”, slăbește hățurile, dar fii pregătit pentru o eventuală mișcare bruscă. În general, acest tip de mișcări sunt ușor de gestionat.
Aşadar, fii relaxat în şa, emoţiile nu au ce căuta aici. Respiră liniştit şi lasă tracul deoparte. Încearcă să devii un partener al calului tău, şi să-i arăţi că se află pe mâini bune. Astfel, va înţelege foare repede că între voi domneşte încrederea şi că poate conta pe tine în orice moment.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare, accesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.