Comportament

Cum gestionezi frica în competiții (I)

Calul este un animal fricos prin însăși natura sa. De multe ori, se poate întâmpla ca în competiții, calul tău să manifeste frică sau stres față de anumite obiecte sau situații. De aceea, este important să cunoști reacțiile calului, să fii atent la ele și să știi cum să le gestionezi.

Stresul poate fi eliminat și prin utilizarea numeroșilor nutrienți și în special a magneziului. Dar un supliment de magneziu sau insuficient, fiindcă este nevoie să fie asociat cu o substanță care să fixeze taurina, care acționează la nivelul creierului ca un calmant natural.
Aportul de vitamina B este și el important fiindcă facilitează sinteza cerebrală a substanțelor calmante, esențiale echilibrului, cum ar fi serotonina. Alt nutrient de asociat poate fi arginina, care este un relaxant vascular, contribuind la combaterea oboselii cauzate de stres.

Schimbările în rutina zilnică, condițiile de transport, ambianța de concurs sunt situații care pot deveni stresante pentru calul tău. De aceea, trebuie să fii atent la reacțiile sale, la atitudinea sa față de anumite obiecte sau situații, ca să știi cum le poți gestiona. Fiindcă tulburările legate de stres pot fi grave. Anxietate, tensiune vasculară, tulburări digestive, tulburări imunitare, tensiuni musculare, oboseală, sunt numai câteva dintre acestea, fără să mai vorbim de scăderea performanței în competiții.

Stresul de concurs
Când calul este stresat, bătăile inimii se accelerează, tensiunea sanguină crește, circulația sângelui în mușchi se accelerează, creierul lucrează mai repede, auzul și văzul sunt în alertă. Tot corpul se pune în poziția de fugă. În schimb, hormonii de creștere sunt întârziați. Pe scurt, corpul face economie de resurse pentru a face față pericolului. Stresul este gestionat de sistemul nervos central. Atunci când calul se simte în pericol și nu poate fugi, metabolismul secretă cortizol, un hormon ce poate provoca un deficit sistemului imunitar sau hipertensiune.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capreaccesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.

De asemenea, stresul mai poate provoca ulcer gastric, fiindcă stomacul calului este făcut să mănânce minum 18 ore pe zi o hrană bogată în fibre. Or, caii de sport sunt hrăniți de 2-3 ori pe zi cu cereale de fân, sau hrană granulată. Stomacul produce continuu acid gastric, care atacă mucoasele fine ale stomacului. Stresul amplifică producția acestui acid și acest fapt, combinat cu lipsa de fibre, duce la apariția ulcerelor.

Stresul la nivelul comportamental
Un cal este un animal neliniștit, care reacționează la cea mai mică mișcare a omului, fiind tot timpul în alertă. Așa că, omul este considerat ca prima sursă de stres pentru un cal fiindcă îi impune acestuia condiții de viață neașteptate. Stresul poate fi însă și cauza oboselii care poate apărea chiar înainte de a depune un efort sau de a participa la o competiție.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovitfraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și