Pentru a întreține corect și sănătos copitele calului, potcovarul trebuie să dispună de material adecvat. De la caele, pilă, la trimer și forjă, iată un necesar tur de orizont asupra a ceea ce trebuie să conțină trusa lui de potcovit.
În zilele noastre, potcovarul este o persoană tot mai mobilă, care trebuie să se deplaseze la domiciliul proprietarilor sau crescătorilor de cai. Ca atare, ca să se deplaseze la client acasă, trebuie, în primul rând, să se echipeze cu un vehicul în care să-și transporte materialul.
Ținând cont de greutatea acestor ustensile, o mașină papuc sau o camionetă îi va fi indispensabilă pentru a asigura acest serviciu. Unii preferă chiar un 4×4 la care adaugă o remorcă pentru cărat materialul. Mașina va trebui adaptată astfel încât accesul la materiale să se facă într-un mod cât se poate de facil.
Forja
Forja este folosită pentru a înroși fierul și a-l adapta după copita calului. Astăzi, forjele moderne funcționează pe gaze. Nicovala este o altă unealtă absolut necesară unui potcovar ce va permite modelarea potcoavei după forma copitei. O nicovală transportabilă cântărește în jur de 40 kg. Aceste două echipamente sunt cele mai voluminoase dar și cele mai importante. Vorbim apoi, rând pe rând, de unelte.
Clește
Cleștii servesc la scoaterea caelelor, dar și a potcoavelor. Unele modele pot servi în egală măsură la îndepărtarea marginilor unei potcoave. Cleștele de copite, de exemplu, cu o suprafață foarte tăioasă, taie pur și simplu cornul copitei și poate înlocui ocazional trimerul. Cleștele pentru nituire servește la nituirea caelelor și la îndoirea lor pe peretele copitei. Cleștele de forjă servește la susținerea potcoavei la foc, înainte de a lucra fierul.
Trucuri
Dacă ești proprietar de cai este uneori util și chiar indispensabil să poți realiza tu însuți anumite intervenții, ca să eviți o serie de situații neplăcute. Un astfel de accident poate fi pierderea unei potcoave, la puțin timp după ce ai plecat într-o drumeție ecvestră, și-ți este foarte greu sau chiar imposibil să chemi sau să ajungi la un potcovar. De aceea, este necesar să știi să scoți potcoava, să consolidezi un fier, să înlocuiești un cui uzat sau să pui la loc potcoava smulsă. Cel mai indicat este ca, atunci când pleci într-o drumeție călare, să ai un minimum de material într-o trusă mică, ușor de transportat. Aceasta va cuprinde obligatoriu: o pilă, un trimer, un ciocănel și câteva caele.
Ciocanul
Ai observat probabil că potcovarul folosește un ciocan din lemn. Acesta este utilizat pentru lovirea unei unelte din oțel. Trusa de potcovit mai conține un clește de scos cuie ce poate fi din plastic. Ciocanul din metal însă servește la broșarea caelelor și la îndoirea lor. Ciocanul de forjă permite lucrul cu fierul pe nicovală, pentru a-i da o formă, procedeu ce va permite ajustarea sa ulterioară pe copita calului.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.