Autismul este o tulburare neurologică cu consecinţe în sfera dezvoltării relaţiilor sociale şi a abilităţilor de comunicare. Simptomele încep să apară în primii trei ani de viaţă, manifestându-se diferit în funcţie de individ.
Printre cele mai frecvente simptome ale autismului se numără: întârzierea în vorbire sau lipsa acesteia; dificultate în a-şi exprima nevoile (folosind gesturi, arătând în direcţia dorită); repetarea unor cuvinte sau fraze în locul unor răspunsuri adecvate; labilitate afectivă, schimbarea dispoziţiei fără un motiv anume; copilul preferă singurătatea unei interacţiuni şi nu stabileşte un contact vizual cu interlocutorul; prezenţa unor stereotipii; ataşament obsesiv faţă de anumite obiecte; hiperactivitate sau hipoactivitate; copilul nu reacţionează la stimulii verbali (comportament al persoanelor cu deficienţe auditive); comportament compulsiv (copiii urmăresc anumite reguli, de exemplu de aranjare a unor obiecte într-o anumită ordine).
Având o imagine clară a ceea ce înseamnă o astfel de tulburare şi colaborând cu terapeuţii ce folosesc alte sisteme de psihoterapie, terapia asistată de animale, în cazul nostru alături de căluţi, vine în întâmpinarea şi totodată în ajutorul copiilor, părinţilor şi, nu în ultimul rând, al specialiştilor în domeniu.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
Calul, un stimul complex
Să nu uităm că în cadrul şedinţelor de terapie cu animale există acest element neobişnuit şi deosebit de interesant pentru copii – calul. Prezenţa acestuia reprezintă pentru copil un stimul kinestezic, tactil, auditiv, vizual şi olfactiv în orice mediu. Astfel, un individ alert poate acumula informaţii la un nivel mult mai profund şi de o mai mare importanţă. Se dovedeşte a fi o oportunitate de a interacţiona cu un animal sociabil, ce caută în permanenţă contactul cu individul, dezvoltând îndemânarea, încrederea în sine şi percepţia asupra propriei persoane.
Copilul devine mult mai motivat în efectuarea sarcinilor alături de căluţul său, care îl sprijină la fiecare pas. Folosind terapia asistată de animale pentru a capta atenţia copilului, pentru a-l motiva, ne adresăm acestor disfuncţionalităţi, prin facilitarea interacţiunii sociale, a înţelegerii elementului social şi a comunicării. Nu în ultimul rând, mişcarea ritmică a calului este centrul atenţiei copilului, mişcare ce este lentă, relaxantă şi conştientă (dorită de acesta).
Indirect, copilul învaţă să-şi concentreze atenţia datorită efectului calmant, relaxant al echitaţiei. Descoperă părul ciufulit al calului, coama şi coada cu fire aspre, nasul moale, ceea ce contribuie la stimularea comunicării verbale şi a interesului copilului pentru alte obiecte. Învăţarea şi dezvoltarea îndemânării, a abilităţilor motrice, dezvoltă încrederea copilului în propriile forţe, având ca efect dorinţa acestuia de a învăţa mai multe atât la şcoală, cât şi acasă. Astfel, verbul “a învăţa” nu mai are acea încărcătură anxioasă, devenind o activitate plăcută, interesantă şi plină de recompense.
Comunicare reuşită
Atitudinea generală a copilului se schimbă, furia este înlocuită cu zâmbete, agitaţia cu relaxarea. Animalul folosit în terapie, în cazul nostru calul, găseşte modalitatea de comunicare cu copilul aflat în această situaţie. Cea mai importantă este această conexiune, această relaţie ce se creează între căluţ şi copil. Aceasta facilitează evoluţia într-o direcţie pozitivă a individului în relaţie cu echipa de terapeuţi, transferându-se interacţiunilor sociale cotidiene.
Astfel, terapia asistată de animale oferă un cadru stabil, un mediu securizant, în care terapeutul şi echipa sa este orientată în a facilita dezvolarea copilului pe toate planurile. Colaborarea căluţ – copil – terapeut reprezintă un succes în dezvoltarea unor noi abilităţi atât în cadrul deficienţelor de acest tip, cât şi în situaţiile de optimizare şi dezvoltare personală.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare, accesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.