Calul ideal
Cu cât distanțele de parcurs sunt mai mari, cu atât sunt defavorizați caii grei și mari. De aceea, în anduranță sunt preferați caii pur sânge arab sau shagya arab, pentru forma lor fi zică incredibilă și pentru pielea foarte fină care le permite un bun transfer caloric disipând căldura corporală internă produsă prin acțiunea mușchilor.
În general, sunt preferați caii cu o înălțime de 1,45-1,65 m cu o constituție lungă și uscată. Alurile lor trebuie să fi e eficiente, cu gesturi ferme, fără consum mare de energie. Din punct de vedere temperamental, calul trebuie să fi e vioi, încrezător, voluntar dar controlabil. În final, calitatea picioarelor este primordială. Acestea trebuie să fi e capabile să reziste la șocurile unui teren dur, deseori accidentat.
Probele de concurs
Un concurs de anduranță cuprinde mai multe etape: primirea: la sosire, călărețul trebuie să își ia în primire carnetul de parcurs, harta traseului, ”road-book-ul” pentru echipa urmăritoare dar și carnetul de sănătate al calului său. Cu această ocazie, profi tă pentru a repera zona unde se va face controlul veterinar, punctele de adăpare și liniile de plecare și de sosire.
Traseul cuprinde o zonă de toleranță în ceea ce privește numărul exact de kilometri, adică o marjă de 2- 15 km, în funcție de tipul de probă. Cunoașterea distanței de parcurs este importantă pentru călăreț fi indcă permite calcularea vitezei medii pe care trebuie să o mențină pe pistă; primul control veterinar: înainte de a lua startul, concurentul se prezintă la controlul veterinar pentru a se asigura că animalul este apt să intre în cursă.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capre, accesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.
Medicul măsoară frecvența cardiacă, verifi că alurile calului, nivelul de hidratare și prezența eventualelor răni; plecarea: după câteva exerciții de încălzire, cuplul cal-călăreț se prezintă responsabilului de linie și se încrie pe lista de plecare. Pe traseele cu viteză impusă, plecările se fac decalat.
Călărețul poate să aleagă să plece singur sau în grup. În schimb, pe traseele unde viteza nu este impusă, plecările se fac numai în grup; prima buclă: se efectuează urmând traseul. Călărețul va căuta să își regleze viteza menajându-și calul. Principala dificultate a acestei prime bucle este gestionarea mișcărilor animalului, care, încântat că poate alerga în voie, riscă să se obosească inutil încă din debutul cursei.
La fi ecare 5 km, călărețul întâlnește echipa urmăritoare, care are misiunea de a revigora calul și călărețul de-a lungul întregii curse; halta intermediară: la o probă cu viteză impusă, trecerea liniei de sosire declanșează oprirea cronometrului. Călărețul are o oră la dispoziție înainte de al doilea start. După 30 de minute de la oprire, trebuie să se prezinte la controlul veterinar pentru a verifi ca starea de sănătate a calului înainte de a ataca o nouă buclă.
După control, călărețul se poate odihni și el o jumătate de oră; buclele următoare: acestea se desfășoară în același fel ca și prima buclă. În funcție de distanța de parcurs, acestea pot fi diferite de prima sau identice; sosirea: la sfârșitul cursei, responsabilul cu cronometrul notează ora sosirii concurenților.
Călărețul are o jumătate de oră pentru a prezenta calul la controlul veterinar, care se desfășoară în aceeași manieră ca și controalele precedente. Dacă animalul reușește să ducă la bun sfârșit cursa trecând cu succes de toate controalele veterinare, este calificat pe distanța respectivă și se poate angaja într-o probă cu o difi cultate mai mare. Se asigură însă calului un timp de repaus de o săptămână, pentru fiecare 20 de km parcurși. În ceea ce privește sistemul de notare, clasamentul este stabilit în funcție de viteză și de frecvența cardiacă fi nală a calului.
Câștigătorul nu este cuplul cel mai rapid, ci acela care a știut să meargă cel mai repede fără să depășească o anumită viteză, și care este în același timp cel mai în formă din punct de vedere al sănătății.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovit, fraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.