Anduranța este o competiție ecvestră desfășurată în aer liber, pe distanțe lungi: între 20 și 160 de km pe zi sau 200 de km în două zile. Fiind o cursă contra cronometru, traseul trebuie parcurs rapid, păstrând în același timp calul într-o stare de sănătate excelentă. De aceea, pe parcursul traseului, sunt efectuate controale veterinare regulate, iar în cazul depistării unei probleme de sănătate, calul și călărețul sunt descalifi cați.
Ca atare, una dintre primele reguli ale acestui sport este un bun control al mișcărilor și al efortului calului. Anduranța ecvestră este una dintre cele șase discipline ecvestre mondiale agreate de Federația Ecvestră Internațională și există mai multe tipuri de probe diferențiate de numărul de kilometri parcurși.
Cum începi?
Practicarea acestui sport este accesibilă oricărui călăreț cu ceva experiență în echitație, dar pentru a concura în competiții, la un nivel performant, este indicat să alegi un cal adaptat din punct de vedere fi zic acestei discipline, precum pur sângele arab. Apoi, cel mai important lucru este să ai o excelentă comunicare cu calul tău, să-i cunoști aptitudinile dar și limitele. Pentru acest lucru, este necesar să-l antrenezi câte 4-6 zile pe săptămână, în funcție de nivelul de difi cultate al probelor la care vrei să participi.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
Dacă ai un cal în vârstă de patru ani, va fi nevoie de aproape trei ani până ce picioarele și mușchii săi vor fi capabili să facă față călăriei de anduranță. De aceea, condiția fi zică a calului este esențială în acest sport, la fel ca și propriul tău nivel de pregătire, fi ind necesar de urmat un program constant de antrenament specific.
Echipamentul potrivit
În special pentru distanțele lungi, calul, dar și călărețul, trebuie să poarte un echipament special. În ceea ce privește calul, echipamentul prezintă unele particularități tehnice. Hățurile trebuie să fi e din piele sau vinilin, iar șeile nu trebuie să jeneze sau să rănească animalul. Pe piață, există șei tipice pentru anduranță, cu șezut adânc și arcadă suplă pentru a asigura o poziție verticală în șa, ideală acestei discipline.
Pintenii au și ei forme diverse, dar în principiu trebuie să aibă o suprafață antiderapantă și o fi xare excelentă. Jambierele nu sunt neapărat necesare decât dacă animalul are un defect de conformație sau dacă are tendința de a se răni. În acest caz, sunt indicate jambierele din neopren.
Ca și calul, călărețul are nevoie de un echipament special acestei discipline a cărui principală condiție este confortul. Pentru protecția capului este absolut necesară purtarea unei căști speciale, diverse modele fi ind disponibile pe piață. Încălțămintea trebuie să mențină glezna și să aibă talpă semirigidă, să fi e impermeabile și lejere. De asemenea, utilizarea chapsurilor este frecventă în această disciplină.

Serviciile poștale din Europa și America ilustrează bine începuturile călăriei de anduranță. Celebrul Pony Express, care lega localitatea St. Joseph din Missouri de San Francisco (SUA) poate fi considerat un precursor al acestei discipline. Primele competiții de anduranță apar în secolul XIX, în Europa, Australia și Statele Unite, caii folosiți fi ind totuși destul de diferiți de cei din ziua de astăzi. În prima parte a secolului XX, au loc marile raiduri militare ecvestre precum cel de la Bruxelles-Ostende în 1902, pe o distanță de132 km sau celebrul Tevis Cup Ride care există în Statele Unite încă din 1955, pe o distanță de 160 km pe una dintre cele mai dure piste.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare, accesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.