Sfaturi Practice

Călăreşte în stil western (II)

Reguli generale

Există cel puţin patru stiluri de călărie diferite: arab, spaniol, western şi englezesc. Dar nu se poate vorbi despre un mod complet diferit de a călări în fiecare stil, ci mai degrabă de un echipament de călărie specific pentru fiecare dintre aceste stiluri, menit să determine un anume mod de a controla şi a folosi calul. Astfel, indiferent de stilul de călărie, regulile generale privind modul în care se călăreşte sunt relativ identice, fiind guvernate de însăşi definiţia echitaţiei. De aceea, nu putem spune că un călăreţ care ştie să călărească într-un anumit stil nu se va descurca într-un altul. Asta fiindcă orice călăreţ care a învăţat să călărească corect într-un anume stil se va putea adapta fără probleme la un echipament specific altui stil.

În principal, toate cele patru stiluri se bazează pe aceleaşi principii fundamentale, diferenţele constând în proporţia dedicată folosirii uneia dintre poziţii: poziţia picioarelor şi gradul de fixare în scăriţe, poziţia şezutului şi gradul de fixare în şa, modul şi proporţia în care se folosesc elementele ajutătoare precum pintenii, centrul de greutate, dârlogii, cravaşa ş.a.

Caii potriviţi

Printre rasele cele mai potrivite echitaţiei de tip western se numără Mustangul şi Quarter Horse.

Mustangul face parte integrantă din istoria vestului american, iar dresajul acestui cal este deosebit. Talia acestui cal este cuprinsă între 1,40 şi 1,50 m, iar roba cuprinde toată paleta de culori. Strămoşii acestei rase sunt caii care au scăpat de furia conchistadorilor şi s-au înmulţit în libertate.

P: Pentru cele mai potrivite accesorii de muls si preocesare a laptelui viziteaza www.proferma.ro

Quarter Horse reprezintă prima rasă de cai dezvoltată în SUA, originară din epoca colonială în Carolina şi Virginia. Iniţiali numiţi Quarter Miller sau Quarter Running Horse, aceşti cai îşi au originea în caii arabi, barbi şi turceşti aduşi în America de Spanioli. Cu o talie de 1,50-1,60m, caii au un aspect robust, sportiv, suplu şi elegant.

Discipline specifice

Dincolo de componenta recreativă, călăria de tip western cuprinde şi o serie de discipline sportive foarte populare peste Ocean. Printre disciplinele specifice echitaţiei de tip western se numără Western Riding-ul. Acest sport permite aprecierea inteligenţei şi supleţii calului, care trebuie să fie liber în mişcări. Practic, acesta trebuie să facă o impresie plăcută publicului, să fie calm şi sigur pe el atunci când sare peste obstacole. Juriul notează alurile (trap sau galop) schimbarea de picior, răspunsul călăreţului, dar şi eleganţa şi dispoziţia calului. Parcursul cuprinde mai multe obstacole.

Reining-ul: este şi ea o probă foarte populară în SUA, în cadrul căreia se notează precizia, uşurinţa, calmul şi viteza cu care se execută parcursul, care se efectuează în galop şi cuprinde figuri foarte spectaculoase.

Rodeo-ul: este un spectacol tipic al vestului american, care a devenit în ultimii ani o ramură sportivă de sine stătătoare, cu regulamente şi circuite bine stabilite. Graţie acestui sport, cowboy-i au intrat în literatură. Până atunci, cowboy-ul era doar un muncitor care călărea, dar odată cu creşterea popularităţii rodeo-urilor, acesta s-a transformat într-un adevărat erou al vestului, întruchipând înseşi valorile morale ale marii Americi.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și