Sfaturi Practice

Călăreşte în stil western (I)

Dacă iubeşti aventura, vrei să respiri aer curat, să trăieşti atmosfera unui ranch american şi să te afli fie şi pentru câteva zile în pielea unui cowboy adevărat, poţi încerca călăria de tip western.

Ai ocazia să experimentezi senzaţii noi şi să te bucuri de plăcerea de a urca în şa în acelaşi timp. Călăria de tip western câştigă tot mai multă popularitate în rândul călăreţilor cu experienţă. O vacanţă într-o fermă tipic americană, bucuria aventurii trăite pe şaua calului, plăcerea de a descoperi locuri şi senzaţii noi sunt numai câteva dintre atuurile acestui gen de echitaţie.

Particularităţi

Călăria în stil western s-a dezvoltat în cadrul practicilor şi tradiţiilor militare aduse în America de către conquistadorii spanioli şi atât echipamentul cât şi modul de a călări s-a potrivit nevoilor de lucru ale cowboy-lor de la fermele vestice.

Cel mai vizibil element specific stilului western poate fi observat în şa. Aceasta are un şezut adânc şi prezintă un mâner masiv continuat cu un corn, care furnizează un suport şi un confort mai mare pe durate mai mari de timp, atât pentru călăreţ cât şi pentru cal. Scăriţele şeii sunt mai late iar şaua are inclusiv suporturi pe care se pot agăţa funii sau diferite obiecte.

De asemenea, hamurile cailor sunt lăsate mai libere iar călăreţilor li se cere să ţină frâul cu o singură mână. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat două tipuri de frâie: cele lungi tradiţionale texane, care sunt complet separate sau cele unite, provenite din tradiţia californiană. Zăbala vestică este curbă.

P: www.proferma.ro site-ul fermierilor profesionisti!

Şi în ceea ce priveşte echipamentul de călărie există diferenţe notabile între stilul englezesc şi cel western. Astfel, călăreţii western poartă o jachetă sau o vestă, cămaşă cu maneci lungi, blugi, cizme şi o pălărie clasică de cowboy. Cizmele de cowboy, care au tocurile mai mari decât cizmele clasice, sunt concepute special pentru a preveni alunecarea piciorului călăreţului prin scara şeii într-o căzătură, şi astfel să se evite ca persoana să fie târâtă de cal. Cele mai multe şei vestice nu au însă niciun sistem de protecţie sau mecanism automat de eliberare a scării, de aceea călăreţii poartă haine de piele, care să le ofere o protecţie minimă.

Caii vestici sunt dresaţi să aibă un mers ager şi impunător, dar un trap mai lent şi relaxat care să permită călăreţului să stea confortabil în şa, fără să urmărească o anumită ţinută cum este în stilul englezesc. Versiunea western a galopului este, de asemenea, mai lentă, dar mai relaxată. Cailor vestici le este rar cerut un galop susţinut, însă majoritatea sunt capabili să accelereze rapid, pe distanţe mici, până la viteza maximă şi să se oprească la fel de rapid.

Diferenţe şi asemănări

Diferenţa dintre stilul englezesc de călărie şi cel vestic poate părea uriaşă, însă nu este chiar aşa. Cele două stiluri au mai multe similitudini decât pare. Ambele cer călăreţilor să aibă o statură fermă, cu şoldurile şi umerii balansaţi peste picioare, cu mâinile independente faţă de poziţia corpului, pentru a evita deranjarea balansului calului şi influenţarea performanţelor acestuia.

P: www.proferma.ro locul unde crescatorii de oi si de capre gasesc tot ce le este necesar!

Cuvântul „Rodeo” vine din termenul hispanic „rodear”. Primăvara, „rodear” însemna a abate vitele spre fermă, acolo unde acestea formau o cireadă, pe care văcarii o învârteau în cerc pentru a obişnui animalele cu prezenţa omului. Rodeo-ul cuprinde, la rândul său, 12 discipline, printre care: Bull riding, Bareback, Saddle Bronc Riding, Steer wresling, Wild Horse Race etc.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și